Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 21:28
BUSINESS & FINANCE

Citi: Έτοιμοι να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Citi: Έτοιμοι να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Οι επενδυτές που έφυγαν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να επιστρέφουν, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση της Citi.

Μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία δραματικής υποτίμησης του νομίσματος, εν μέσω της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί σημαντικά.  Τα επίσημα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ο πληθωρισμός στη χώρα των 85 εκατομμυρίων βρίσκεται σχεδόν στο 70%, οι Τούρκοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στα βασικά αγαθά και η λίρα έχει χάσει περίπου το 81% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2019.

Ασκώντας αυστηρό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια, αποκαλώντας τα «μητέρα κάθε κακού» και επιμένοντας, ενάντια στην οικονομική ορθοδοξία, ότι η μείωσή τους ήταν ο σωστός τρόπος για να μετριαστεί ο πληθωρισμός. Κατέληξε ωστόσο να πετύχει το αντίθετο.

Οι νέοι διορισμοί στην ανώτατη οικονομική ηγεσία και στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας από πριν από περίπου ένα χρόνο παραμένουν δεσμευμένοι στην αλλαγή της τύχης της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία. Η κεντρική τράπεζα δρομολόγησε μια επιθετική σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 3.650 μονάδες βάσης μεταξύ Μαΐου 2023 και Ιανουαρίου 2024. Αύξησε ξανά τα επιτόκια το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στο τρέχον 50%.

Έχουν δεσμευθεί ότι η αυστηρή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού. Και οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά όλα τα σήματα. 

«Η στροφή των αρχών προς την εξομάλυνση της πολιτικής έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει η έκθεση της Citi που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η απόδοση της τουρκικής λίρας, καθώς και η πορεία των κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας, θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο από την επιτυχία της στη διαμόρφωση των προσδοκιών, μία διαδικασία 
ζωτικής σημασίας για τον αποπληθωρισμό και την αποδολαριοποίηση. Σύμφωνα με τη Citi, μια σαφής στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών ρυθμιστικών μέτρων και μια αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία αποπληθωρισμού και την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία της Τουρκίας. 

Η πραγματοποίηση των σωστών κινήσεων πολιτικής σε αυτούς τους τομείς θα είναι ζωτικής σημασίας για τη «μακροοικονομική ορατότητα, την τόνωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση των απαραίτητων υψηλής ποιότητας εισροών κεφαλαίων», ανέφερε η τράπεζα.

Όσον αφορά τα επιτόκια, οι αναλυτές της έκθεσης εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στη σωστή πορεία πολιτικής και η νομισματική πολιτική μπορεί να παραμείνει σχετικά σφιχτή για περισσότερο από ό,τι προεξοφλούν προς το παρόν οι αγορές. 

Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν αναμένουν μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2025.

Οι οίκοι αξιολόγησης αντανακλούν τώρα την «ομαλοποίηση της πολιτικής και τις θεμελιώδεις βελτιώσεις» που κάνει η Τουρκία, αναφέρει η έκθεση της Citi, προβλέποντας πιο θετικές επικείμενες αξιολογήσεις. Ωστόσο, δεδομένης της συχνά ταραχώδους ιστορίας της τουρκικής πολιτικής και της συχνής απρόβλεπτης ηγεσίας της, η τράπεζα πρόσθεσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας περιορίζεται κυρίως από τους θεσμικούς και πολιτικούς της κινδύνους».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News