Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 07:45
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα πουληθούν σε πακέτα 1.000 δημόσια ακίνητα

Πώς θα πουληθούν σε πακέτα 1.000 δημόσια ακίνητα

Σχέδιο για τη δημιουργία μικρών χόλντινγκ εταιρειών συμφερόντων του ∆ημοσίου που θα προικιστούν με κατάλληλα επιλεγμένα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του ∆ημοσίου (ΕΤΑ∆) και στη συνέχεια θα βγουν σε διαγωνισμούς πώλησης, έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ∆. Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Ομως, όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Hellenic Public Property Conference, «δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα βγουν διαφορετικά πακέτα με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα». Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καλυφθεί χαμένος χρόνος –που ορισμένοι μετρούν σε δεκαετίες– για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Παράλληλα όμως o υπουργός ανακοίνωσε και σειρά δράσεων για τα ακίνητα της Γενικής Γραμματείας ∆ιαχείρισης ∆ημόσιας Περιουσίας. Κατ’ αρχάς προχωράει η εκπόνηση Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, στο οποίο υποχρεούνται να καταγράφουν τα ακίνητά τους όλοι οι φορείς του ∆ημοσίου. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και πραγματοποιούνται μηνιαίες διασκέψεις με εκπροσώπους όλων των φορέων.

Επίσης, δρομολογήθηκαν τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα διακατεχόμενα ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση ώστε να είναι σαφέστερη και εύκολο να εφαρμοστεί. Για τον ίδιο λόγο αναμένεται και η δημιουργία σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης για τη διαδικασία παραχώρησης των κατεχόμενων ακινήτων, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, λειτουργεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωφελών περιουσιών, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών. Πρόκειται για ενέργεια που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία του κεφαλαίου των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανέρχεται, κατά προσέγγιση, σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι μετά την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο ως άγονου η ΕΤΑ∆ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕ∆ θα προχωρήσουν από κοινού σε έρευνα αγοράς για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρωτοβουλία αξιοποίησης περιουσίας του ∆ημοσίου για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής. «Μια δράση που έχει ωριμάσει είναι της ∆ΥΠΑ και αφορά την κοινωνική κατοικία ώστε να περάσουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών –που συνεισέφεραν σε κρίσιμες εποχές για τη χώρα– σε μια άλλη πολιτική. Με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία, στην Αυστρία, στην Ισπανία που συνδυάζουν την κατοικία με άλλες χρήσεις ώστε ο ιδιώτης να μπορεί να βγάλει τα έξοδά του και να υπάρχει κοινωνική κατοικία υψηλού επιπέδου», επεσήμανε ο υπουργός.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως προωθείται πλέον η παραχώρηση των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων στο πρότυπο της επιτυχημένης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που προηγήθηκε, καθώς και ξεχωριστή προσπάθεια για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Παράλληλα, προχωρούν η ανάπλαση της ∆ΕΘ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υποδομές logistics, όπως το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχει προχωρήσει η μελέτη ωρίμανσης και μέσα στο 2024 θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕ∆.

∆ημοπρασίες παραλιών

Ο Κωστής Χατζηδάκης θύμισε και τον πρόσφατο νόμο για την «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», με ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που γίνονται από φέτος κεντρικά και όχι από τους δήμους, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση μέσω ειδικής εφαρμογής στις συντεταγμένες και να κάνουν καταγγελίες όταν διαπιστώνουν αυθαίρετες καταλήψεις και παραβίαση των συμβάσεων. «Μας ενδιαφέρει το ∆ημόσιο να εισπράττει τα μισθώματα αλλά και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν. Γι’ αυτό προβλέψαμε υποχρεωτικά ναυαγοσώστες και υποδομές πρόσβασης των αναπήρων στις παραλίες με παραχωρήσεις, ενώ θεσπίσαμε τις απάτητες παραλίες σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που θα είναι εκτός συναλλαγής και δεν θα επιτρέπονται ομπρελοκαθίσματα», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Χατζηδάκης: Αξιοποίηση «πακέτων» ακινήτων του Δημοσίου σε διαγωνισμούς

MyCoast: 500 καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες

ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία σε παραθαλάσσιες περιοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News