Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 21:13
BUSINESS & FINANCE

Kίνα: Στα σκαριά κρατικό σχέδιο για να σωθεί η αγορά ακινήτων

Kίνα: Στα σκαριά κρατικό σχέδιο για να σωθεί η αγορά ακινήτων

Η Κίνα εξετάζει πρόταση να ζητήσει από τις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα να αγοράσουν εκατομμύρια σπίτια που δεν έχουν πωληθεί, όπως ανέφεραν πηγές, σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες του Πεκίνου να διασώσει την προβληματική αγορά ακινήτων.

Ενώ η Κίνα έχει ήδη πειραματιστεί με αρκετά πιλοτικά προγράμματα για την εκκαθάριση του πλεονάζοντος αποθέματος κατοικιών με τη βοήθεια κρατικής χρηματοδότησης, το τελευταίο σχέδιο αναμένεται πολύ μεγαλύτερο σε κλίμακα.

Οι τοπικές κρατικές επιχειρήσεις θα κληθούν να βοηθήσουν στην αγορά απώλητων κατοικιών από προβληματικούς κατασκευαστές με μεγάλες εκπτώσεις χρησιμοποιώντας δάνεια που παρέχονται από κρατικές τράπεζες, σύμφωνα με δύο πηγές. Πολλά από τα ακίνητα θα μετατραπούν στη συνέχεια σε στέγη οικονομικά προσιτή. 

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συζητούν λεπτομέρειες για το σχέδιο και τη σκοπιμότητά του, σύμφωνα με τις πηγές, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να οριστικοποιηθεί εάν οι ηγέτες της Κίνας αποφασίσουν να προχωρήσουν.

Εάν οι αρχές προχωρήσουν, αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 47% τους πρώτους τέσσερις μήνες και τα αποθέματα κατοικιών κυμαίνονται σε υψηλό οκτώ ετών, επιδεινώνοντας μια κατάρρευση που απειλεί να θέσει περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο ανεργίας ή μείωση εισοδήματος. 

 

Το σχέδιο μπορεί να «φέρει ρευστότητα στους κατασκευαστικούς ομίλους άμεσα και να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και να αφομοιώσει αμέσως το πλεονάζον απόθεμα», δήλωσε ο Raymond Cheng, επικεφαλής έρευνας ακινήτων στην Κίνα στην CGS International Securities HK. «Φυσικά, χρειάζονται πολλά κεφάλαια – τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γιουάν για να μπορέσει το σχέδιο αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο».

Ο Shujin Chen, επικεφαλής της κινεζικής χρηματοοικονομικής και περιουσιακής έρευνας στο Jefferies Financial Group, εκτιμά ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 2 τρισ. γιουάν (277 δισ.δολαρίων).

Οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αφού το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα στις 30 Απριλίου υποσχέθηκε να διερευνήσει νέες πολιτικές για να αμβλύνει την κρίση των ακινήτων. Το Πολιτικό Γραφείο, που αποτελείται από τους 24 υψηλότερους ηγέτες της Κίνας, ανακοίνωσε ότι η χώρα μελετά τρόπους για να απορροφήσει το υπάρχον απόθεμα κατοικιών.

Ενώ το Πεκίνο έχει πειραματιστεί στο παρελθόν με την αγορά από το κράτος απώλητων διαμερισμάτων, οι περισσότερες πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας είχαν μικρή επιτυχία.

Στις αρχές του 2023, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διέθεσε 100 δισεκατομμύρια γιουάν σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω μιας εξειδικευμένης δανειοδοτικής διευκόλυνσης. Τα χρήματα προορίζονταν να βοηθήσουν οκτώ πόλεις σε πειραματική βάση να αγοράσουν απώλητα ακίνητα για χρήση σε τοπικά επιδοτούμενα προγράμματα ενοικίασης.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 50 κινεζικές πόλεις ανέπτυξαν προγράμματα που προσφέρουν στους κατοίκους κίνητρα για την πώληση των παλαιών κατοικιών τους και την αναβάθμιση σε νέα ακίνητα ως μέρος των προσπαθειών για την τόνωση της ζήτησης κατοικιών. Ανάμεσά τους, 11 τοπικές αυτοδιοικήσεις πραγματοποιούν δοκιμές για την αγορά αποθέματος κατοικιών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News