Business & Finance Πέμπτη 9/05/2024, 16:00
ΣΕΒΕ

Εξαγωγές: «Βαρίδι» η κρίση στη Μέση Ανατολή για τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις

Εξαγωγές: «Βαρίδι» η κρίση στη Μέση Ανατολή για τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις

Αρνητική επίδραση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα αναμένουν τέσσερις στους 10 Έλληνες εξαγωγείς ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σημαντική μερίδα αυτών προβλέπει ότι οι επιπτώσεις θα είναι σαρωτικές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΣΕΒΕ, το 39% των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα επιβαρυνθεί από την τρέχουσα κρίση έναντι μόλις 3% που αναμένει πως θα ευνοηθεί. Απεναντίας, ένα 58% προβλέπει πως δεν θα επηρεαστεί καθόλου.

Το ποσοστό αυτό συνάδει και με τα ποσοστά αυτά που έχουν εμπορικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΣΕΒΕ πάνω από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις (54%) δεν διατηρούν δεσμούς με τις χώρες που εμπλέκονται στις κρίσιμες διαμάχες. Ωστόσο, ένα 30% έχει σχέσεις με το Ισραήλ, το 21% με τον Λίβανο, το 15% με την Ιορδανία, ένα 5% με την Παλαιστίνη και ένα 3% με τη Συρία. 

Εξαγωγές: «Βαρίδι» η κρίση στη Μέση Ανατολή για τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις-1

Ανάμεσα σε όσους προβλέπουν αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές τους, το 29% περιμένει ότι θα είναι περιορισμένος και συγκεκριμένα υπολογίζει ότι θα δει ετήσια μείωση κάτω από 10% στις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σοβαρότερες επιπτώσεις με μείωση μεταξύ 11-25% στην εξαγωγική δραστηριότητα προβλέπει το 16% των επιχειρήσεων. 

Ένα 27% αυτών θεωρεί πως η επίπτωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα φτάνει από 26-50%, ενώ το 17% αυτών πιστεύει ότι η επίπτωση στις εξαγωγές τους θα είναι από 51-75% Τέλος, το 10% απάντησε ότι η αρνητική επίδραση θα αγγίξει το 76-100%.

Οι επιπτώσεις στις εισαγωγές

Απεναντίας, πιο περιορισμένα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα έχει η κρίση της Μέσης Ανατολής στις εισαγωγές. Πάντοτε βάσει της έκθεσης του ΣΕΒΕ, πάνω από οκτώ στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν ότι δεν θα επηρεαστούν, ενώ ένα 14% αναμένει αρνητικό αντίκτυπο.

Μεταξύ αυτών που απάντησαν ότι θα επιβαρυνθούν, το 26% αναμένει μικρή συρρίκνωση, κάτω από 10% το πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ άλλο ένα 26% απάντησε ότι η αρνητική επίδραση θα αγγίξει το 76-100%. Το 13% απάντησε πως η αρνητική επίδραση θα είναι της τάξης 11-25% καθώς επίσης το 16% αυτών θεωρεί πως η επίπτωση θα είναι μεγαλύτερη και θα φτάνει από 26-50%. Τέλος, το 19% αυτών πιστεύει ότι η επίπτωση στις εισαγωγές τους θα είναι από 51-75%.

Εξαγωγές: «Βαρίδι» η κρίση στη Μέση Ανατολή για τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις-2

Σταθερός ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών

Ανεξάρτητα από την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών διατηρήθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα με πέρυσι, με το 53% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση το α’ εξάμηνο του 2024, το 37% σταθερότητα και το 10% μείωση.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έχουν προκαλέσει προβληματισμό και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, γεγονός που αποτυπώνεται και στις προσδοκίες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο στον τομέα αυτό, με μόλις το 13% να αναμένει βελτίωση, το 42% σταθερότητα και το 45% επιδείνωση.

Παράλληλα όμως, βελτίωση σημειώνεται όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις με το 61% των επιχειρήσεων να αναμένει αύξησή τους στο α’ εξάμηνο του 2024, ενώ το ποσοστό σταθερότητας διαμορφώνεται σε 30% και μόλις το 9% αναμένει μείωση.

Σημειώνεται τέλος ότι στον τομέα των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, το μεγαλύτερο μερίδιο -και συγκεκριμένα το 46%- επέλεξε ως απάντηση τη σταθερότητα, το 28% επέλεξε ως απάντηση τη βελτίωση και το 25% ως απάντηση την επιδείνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΤΕ: Ανθεκτικές οι εξαγωγές εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας»

Στο 44,9% του ΑΕΠ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών – Από 19% το 2009

Μία στις δύο μικρομεσαίες κάνει εξαγωγές – Τα εμπόδια, τι ζητούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News