Business & Finance Δευτέρα 6/05/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Κύμα αναβαθμίσεων ανεβάζει τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών

Κύμα αναβαθμίσεων ανεβάζει τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών

Οι αγορές σε τρεις από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες έλαβαν ώθηση μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας και καθώς οι προοπτικές τόσο για την Αίγυπτο όσο και για τη Νιγηρία αναβαθμίστηκαν.

Οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου αυξήθηκαν σε θετικές από σταθερές από τον οίκο Fitch Ratings, αφού το βορειοαφρικανικό κράτος εξασφάλισε ένα διεθνές πρόγραμμα διάσωσης. Τα έντοκα γραμμάτια σε δολάρια της Αιγύπτου που λήγουν το 2047 διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις και πλέον εβδομάδες. Τα πενταετή credit-default swaps της Τουρκίας οδεύουν προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης του κράτους από την S&P Global Ratings. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε την επιστροφή της κυβέρνησης σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. 

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η μη ύπαρξη ανοδικής έκπληξης στην αποτύπωση του πληθωρισμού του Απριλίου, θα πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η Deutsche Bank σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. «Αναμένουμε σημαντική επιτάχυνση της απόδοσης των τοπικών ομολόγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Η Fitch αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Νιγηρίας σε θετικές, καθώς η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Bola Tinubu πέρυσι ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν. 

Δημοσιονομικές πιέσεις

Στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, το φιορίνι έλαβε κάποια στήριξη από τα τέλη Απριλίου, όταν η S&P διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ουγγαρίας, παρά τις πιέσεις στον προϋπολογισμό. Η Σλοβακία γλίτωσε επίσης τη δεύτερη υποβάθμιση μέσα σε τέσσερις μήνες, αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Robert Fico δεσμεύτηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το ευρύτερο κλίμα παρέμεινε αισιόδοξο τη Δευτέρα, καθώς συνεχίστηκε το ράλι στις ασιατικές μετοχές, με τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν ράλι για τρίτη ημέρα.

Ένα ελαφρύτερο ημερολόγιο ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα και η τραπεζική αργία του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα ενδέχεται να μειώσουν τους όγκους σε ορισμένες αγορές, ενώ στήριξη εξακολουθούν να παρέχουν τα αναζωπυρωμένα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν αυτή την αισιοδοξία για μείωση των επιτοκίων εν μέσω σχετικά ήσυχων συναλλαγών σήμερα, με τις μετοχές να καταγράφουν μέτρια κέρδη και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται πτωτικά», ανέφερε η Rabobank τη Δευτέρα.

Το σέκελ διολίσθησε περίπου 1% έναντι του δολαρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μέσα Απριλίου, αφού ο στρατός του Ισραήλ είπε στους πολίτες να απομακρυνθούν από τμήματα της Ράφα, ένα πιθανό προοίμιο μιας πολυαναμενόμενης επίθεσης στην πόλη της Γάζας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News