Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 21:42
BUSINESS & FINANCE

Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την πορεία μείωσης του χρέους της Αιγύπτου

Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την πορεία μείωσης του χρέους της Αιγύπτου

Το δανειακό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Αίγυπτο θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει σταδιακά το βάρος του χρέους της, δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ την Πέμπτη.

«Αναμένουμε σταδιακά με την εφαρμογή του προγράμματος, τη βελτίωση των ισολογισμών και την αύξηση των εισροών ότι η Αίγυπτος θα μπορέσει να μειώσει και να αποπληρώσει μέρος του χρέους της», δήλωσε ο διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία Jihad Azour σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο λόγος του χρέους της Αιγύπτου προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 82,6% το επόμενο έτος από 92,4% φέτος και η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί πτωτικά, πρόσθεσε ο Azour.

«Αυτός είναι και ένας από τους κύριους πυλώνες του προγράμματός μας που θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να μειώσει σταδιακά το βάρος του χρέους», είπε.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα αυξήσει το τρέχον δανειακό του πρόγραμμα με την Αίγυπτο κατά 5 δισ. δολάρια.

Η νέα συμφωνία αποτελεί επέκταση της διευρυμένης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 3 δισ. δολαρίων και 46 μηνών που σύναψε το ΔΝΤ με την Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Αίγυπτος έλαβε νωρίτερα 820 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος τον περασμένο μήνα, ενώ η χώρα αναμένεται να λάβει άλλα 820 εκατ. δολάρια μετά την τρίτη αξιολόγηση εντός τριών μηνών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mohamed Maait στην τηλεόραση Asharq την Πέμπτη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News