Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

Η Τουρκία παγώνει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία παγώνει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία σταμάτησε από την Πέμπτη όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αυξάνοντας έτσι τους ήδη υψηλούς τόνους μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων.

Η κίνηση αυτή επεκτείνει τον περιορισμό του περασμένου μήνα σε ορισμένες τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ, καθώς ο πρόεδροςRecep Tayyip Erdogan εντείνει την κριτική του στο εβραϊκό κράτος για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί να εδραιώσει την υποστήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων στο εσωτερικό της χώρας του.

Η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την αναστολή των συναλλαγών και δεν ήταν σαφές υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεχιστεί το εμπόριο. 

Σημειώνεται ότι το 2023 το εμπόριο μεταξύ των χωρών ανέρχονταν σε 6,8 δισ. δολ, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

«Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός δικτάτορα που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες». δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz σε ανάρτησή του στο Χ. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα εργαστεί για να δημιουργήσει άμεσα εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο με την Τουρκία, αυξάνοντας την τοπική παραγωγή και βρίσκοντας άλλους προμηθευτές, είπε. Η μεγαλύτερη εξαγωγή της Τουρκίας προς το Ισραήλ το 2023 ήταν ο σίδηρος και ο χάλυβας. Η μεγαλύτερη εισαγωγή της ήταν τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο. 

Η Τουρκία παγώνει όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ-1

 

Η κίνηση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ως ενάγουσα που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν τους διπλωματικούς δεσμούς τον περασμένο Αύγουστο μετά από μια δεκαετία εντάσεων και διερευνούσαν τρόπους για να αυξήσουν τη συνεργασία τους μέχρι που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του εβραϊκού κράτους, πυροδοτώντας τον πόλεμο. Η σύγκρουση προκάλεσε λαϊκή αντίδραση σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ο Erdogan αποκάλεσε τους μαχητές της Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» και επέκρινε επανειλημμένα τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο, από τον οποίο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί 34.000 Παλαιστίνιοι. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα ο Erdogan φιλοξένησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Απριλίου, ζητώντας άμεση βοήθεια προς τη Γάζα. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά ΜΜΕ: Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ

Συνάντηση Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς

Επίθεση Ερντογάν εναντίον Ισραήλ: Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News