Business & Finance Κυριακή 28/04/2024, 15:37
BUSINESS & FINANCE

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

Στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤnews.

Υπογράμμισε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση «ήδη δουλεύουν και έχει αρχίσει αυτό να εμφανίζεται στην αγορά, σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και το βλέπουν πλέον και οι καταναλωτές».

Ειδικότερα στην αγορά κρεάτων, ενόψει Πάσχα, όποιος έμπορος υποτίθεται ότι πουλάει ελληνικό κρέας και δεν είναι ελληνικό, θα αντιμετωπίσει πολύ βαρύ πρόστιμο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι γίνονται τακτικοί, συνεχείς και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι, κάποιες φορές στις ίδιες επιχειρήσεις. Όπως είπε, οι παραβάτες μπαίνουν σε μία λίστα στην οποία έχουν προτεραιότητα για επανέλεγχο, προκειμένου να έχουν συμμορφωθεί μετά την επιβολή των προστίμων.

Για την ακρίβεια

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι αναταράξεις από τη Μ. Ανατολή και πως είμαστε σε μία φάση στην οποία έχουμε αυξημένη τιμή πετρελαίου, άρα και βενζίνης. «Ωστόσο, συμβαίνει και κάτι διαφορετικό στις γιορτές, όπως ξέρουμε όλοι φεύγουμε και μετά επιστρέφουμε και το δεύτερο γέμισμα που κάνουμε όταν θέλουμε να επιστρέψουμε γίνεται στην επαρχία όπου οι τιμές είναι πιο αυξημένες από τα αστικά κέντρα, λόγω της ζήτησης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Υπογράμμισε δε ότι η χώρα μας δεν έχει τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης, όμως έχει από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη. Και αυτό, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στην ανάγκη που έχει η χώρα μας να έχει έσοδα από τη βενζίνη, δηλαδή το κράτος έχει έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του και αυτό αντανακλά την επενδυτική θέση της χώρας στο εξωτερικό.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή τις εισαγωγές – εξαγωγές που κάνουμε» εξήγησε. Πρόσθεσε πως «επειδή εισάγουμε όλο το πετρέλαιο αλλά εξάγουμε λιγότερα προϊόντα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να μην ξεπεράσουμε τα όρια τα οποία αντέχουμε πολιτικά και οικονομικά».

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμα:

Καλάθι του Πάσχα: Ίδιες ή χαμηλότερες οι τιμές φέτος

Αυγενάκης: Μπαράζ ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News