BUSINESS & FINANCE

UNCTAD: Πτώση 30% στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2020

Στα 3,497 δισ. δολάρια οι FDI σε απόλυτο αριθμό - Θετική επίδοση σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη

UNCTAD: Πτώση 30% στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2020

Η πανδημία έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, αισθητό τον αντίκτυπό της στις επενδύσεις στην Ευρώπη. H χώρα μας δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από την εξέλιξη αυτή. Παρόλα αυτά κατάφερε να δείξει σημαντικά «αντισώματα» με την πτώση στις ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) να είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με στοιχεία της UNCTAD, που εξασφάλισε το «MR», υπολογίζεται (με βάση την επίδοση των τριών πρώτων τριμήνων) ότι στο σύνολο του 2020 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας κινήθηκαν κοντά στα 3,497 δισ. δολάρια. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2019 όταν είχαν σκαρφαλώσει στα 5,019 δισ. δολάρια- στην καλύτερη επίδοση από το 2002. Το 2019 ήταν το τέταρτο διαδοχικό έτος αύξησης των ξένων επενδύσεων σε ελληνικό έδαφος.

UNCTAD: Πτώση 30% στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2020-1

Οι εισροές επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 2,086 δισ. δολάρια, ενώ η επανεπένδυση κερδών ήταν 768 εκατ. δολάρια και τα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων 642 εκατ. ευρώ. 

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Unctad η Ευρωπαϊκή Ένωση επλήγη σφοδρά από την πανδημία. Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων επενδύσεις συνολικά στην κοινότητα συρρικνώθηκαν 71%. Η Βρετανία και η Ιταλία μάλιστα δεν προσέλκυσαν καμία νέα επένδυση. Στη Γερμανία, που τα πήγε κάπως καλύτερα, οι επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά 61%.

Υπήρξαν ωστόσο και οι οικονομίες εκείνες που κινήθηκαν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα. Η Σουηδία που είδε τις ξένες άμεσες επενδύσεις να υπερδιπλασιάζονται από τα 12 στα 29 δισ. δολάρια. Εντυπωσιακή και η επίδοση της Ισπανίας με τις επενδύσεις να κάνουν άλμα 52%, χάρη εν πολλοίς σε εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων από αμερικανικά private equity.

Εκτός Ε.Ε., στο Ισραήλ οι επενδύσεις έκαναν άλμα 31%, ενώ στη γειτονική μας Τουρκία μειώθηκαν 19% στα 6,8 δισ. δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά 41% από το 1,5 τρισ. δολ. το 2019 στα 859 δισ. δολάρια το 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News