Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 20:56
BUSINESS & FINANCE

Πανέτα: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, εάν η Fed σταματήσει

Πανέτα: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, εάν η Fed σταματήσει

Η ΕΚΤ πιθανόν να χρειαστεί να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια, εάν το κόστος δανεισμού παγκοσμίως αυξηθεί από την πιο αυστηρή νομισματική στάση της Fed, όπως ανέφερε σήμερα ο Φάμπιο Πανέτα, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. 

«Εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και εαν τα αυξήσει, τότε αυτό θα ενδυνάμωνε το σενάριο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά θα το αποδυνάμωνε», ανέφερε. 

Τα σχόλια του Πανέτα έρχονται σε αντίθεση με αυτά άλλων συναδέλφων του στην Ευρωζώνη ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία υπερβολικά μεγάλη απόκλιση από την Fed, γεγονός που υπογραμμίζει σε πόσο μεγάλο βαθμό η διαφορετική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ δημιουργεί εντάσεις στην Ευρώπη. 

Οι επενδυτές έχουν ανασκευάσει τις προβλέψεις τους για επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ, μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο και για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες. Ήδη, η προοπτική αυτή έχει ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αγορές έχουν περιορίσει το μέγεθος των επιτοκιακών μειώσεων που περιμένουν για φέτος από την ΕΚΤ. 

Ο Πανέτα ανέφερε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη ότι είναι σημαντικό το ερώτημα σε ποιό βαθμό η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκλίνει από την Fed, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μην ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον υπόλοιπο κόσμο. «Εάν οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν αλλά η Fed δεν τα μειώσει, ο υπόλοιπος κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία απρόσμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε. 

Τα σχόλιά του υποστηρίχθηκαν και από τις εκτιμήσεις της γαλλικής BNP Paribas ότι εάν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ενισχυθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγων των πιέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τότε θα χρειαστούν επιπλέον επιτοκιακές μειώσεις της τάξης του 0,2% από την ΕΚΤ για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος των πιο αυστηρών χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News