Business & Finance Δευτέρα 18/03/2024, 20:58
BUSINESS & FINANCE

Η BOJ θα σταματήσει τα αρνητικά επιτόκια

Η BOJ θα σταματήσει τα αρνητικά επιτόκια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να αποφασίσει για τον τερματισμό της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και επίσης να τερματίσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και την αγορά risk assets στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της μέχρι την Τρίτη, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση ετοιμάζεται να τερματίσει μεγάλο μέρος του μαζικού προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, ανέφερε το δημοσίευμα.

«Με τον στόχο της BOJ για βιώσιμο πληθωρισμό 2% να είναι ορατός, η τράπεζα προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια», ανέφερε η Nikkei.

Οι αξιωματούχοι της BOJ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Kazuo Ueda, τόνισαν πρόσφατα ότι ο χρόνος απομάκρυνσης από τα αρνητικά επιτόκια θα εξαρτηθεί από την έκβαση των φετινών ετήσιων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας συμφώνησαν να αυξήσουν τους μισθούς κατά 5,28% για το 2024, τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών των τελευταίων 33 ετών, δήλωσε την Παρασκευή η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομάδα της χώρας.

Οι υψηλότερες αυξήσεις μισθών θα αυξήσουν πιθανότατα τις πιθανότητες εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια, καθώς οι προσφορές των μεγάλων επιχειρήσεων δίνουν γενικά τον τόνο για εκείνες των μικρότερων επιχειρήσεων, ανέφερε το Reuters στις αρχές του μήνα.

Η BOJ σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, μια πολιτική που είχε εισαγάγει τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα αγόραζε τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων της χώρας για να διατηρήσει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις κοντά στον στόχο του μείον 0,1% και τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις γύρω στο μηδέν, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News