Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 11:28
BUSINESS & FINANCE

Kaspersky: Απατεώνες κλέβουν Toncoins από χρήστες του Telegram

Kaspersky: Απατεώνες κλέβουν Toncoins από χρήστες του Telegram

Με δέλεαρ εργαλεία που θα επιτρέπουν στους κατόχους κρυπτονομισμάτων να κερδίζουν περισσότερα, απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν Toncoins (TON) από χρήστες του Telegram σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χρησιμοποιούν για τον σκοπό τους, ένα εξαιρετικά αναβαθμιζόμενο σύστημα που περιλαμωάνει «ενισχυτές» για κέρδος, παραπέμποντας σε φίλους των χρηστών της εφαρμογής, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023. Η εμφάνισή του εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας του TON και του Telegram το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.   

Οι απατεώνες στοχοποιούν ανυποψίαστους χρήστες του Telegram, στέλνοντάς τους έναν σύνδεσμο προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα «αποκλειστικό πρόγραμμα κερδών» από κάποιον στη λίστα επαφών τους. Προτρέπουν τα υποψήφια θύματά τους να συμμετάσχουν σε ένα ανεπίσημο Telegram bot, που υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων και τη σύνδεσή τους με ένα νόμιμο πορτοφόλι.

Ταυτόχρονα, καθοδηγούν τα πιθανά θύματα να αγοράσουν Toncoins μέσω νόμιμων καναλιών όπως το επίσημο Telegram bot, οι αγορές P2P ή τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τα οποία μπορεί να τους δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. 

Στη συνέχεια, το θύμα καλείται να αγοράσει τους λεγόμενους ενισχυτές χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό bot. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι οι χρήστες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτήν την ενέργεια για να αρχίσουν να κερδίζουν. Μετά την αγορά, ο χρήστης χάνει το κρυπτονόμισμά του αμετάκλητα. Το κόστος των «ενισχυτών» – που χαρακτηρίζονται από τους απατεώνες ως «ποδήλατο», «αυτοκίνητο», «τρένο», «αεροπλάνο» ή «πύραυλος» – κυμαίνεται από 5 έως 500 Toncoins ανάλογα με την ταρίφα που επιλέγει το πιθανό θύμα.

«Αυτό το σχήμα μοιάζει με ενισχυτές στα online παιχνίδια – αγοράζοντας ένα, ο χρήστης αποκτά επιπλέον πλεονεκτήματα», εξηγεί η Olga Svistunova, Senior Web Content Analyst της Kaspersky.

Screenshot από ένα επεξηγηματικό βίντεο – απάτη

Kaspersky: Απατεώνες κλέβουν Toncoins από χρήστες του Telegram-1

Το blockchain Telegram Open Network (TON) αναπτύχθηκε αρχικά από τους αδελφούς Durov. Το έργο υποστηρίζεται τώρα από μια ανεξάρτητη κοινότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Toncoin είναι το Telegram. Η εφαρμογή μηνυμάτων έχει φτάσει τα 900 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και κατατάσσεται ως η 6η πιο χρησιμοποιούμενη και η 6η πιο εγκατεστημένη εφαρμογή στον κόσμο. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές απάτης που σχετίζονται με αυτό το blockchain είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

  • Οι ειδικοί της Kaspersky συμβουλεύουν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί σχετικά με τυχόν προσφορές που υπόσχονται γρήγορα κέρδη, ακόμη και αν προέρχονται από φίλους ή γνωστούς.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρείτε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
  • Μην μεταφέρετε κρυπτονομίσματα σε άγνωστα ή ύποπτα πορτοφόλια.
  • Χρησιμοποιήστε ολοκληρωμένη προστασία για τα crypto περιουσιακά σας στοιχεία, όπως  το Kaspersky Premium, το οποίο προστατεύει το crypto wallet από απατεώνες, miners και άλλες απειλές.
  • Σας ειδοποιεί επίσης όταν επισκέπτεστε ύποπτους ιστότοπους.
  • Διαβάστε τις αναρτήσεις μας  για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία σχέδια απάτης και, αν χρειαστεί, ενημερώστε τους γνωστούς και φίλους σας – ειδικά εκείνους που δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό χώρο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News