Business & Finance Κυριακή 21/04/2024, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Τρεις φράσεις που δείχνουν ότι είστε πιο δυνατός και λιγότερο ανασφαλής από τους περισσότερους

Τρεις φράσεις που δείχνουν ότι είστε πιο δυνατός και λιγότερο ανασφαλής από τους περισσότερους

Όλοι βιώνουν δυσκολίες. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι συχνά στηρίζονται στην ψυχική τους δύναμη για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις. Δεν συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν τα προβλήματά τους. Αντίθετα, έχουν την εσωτερική δύναμη, που τους επιτρέπει να βλέπουν συναισθήματα όπως το άγχος ή η απογοήτευση ως ευκαιρίες μάθησης, όπως είπε η συγγραφέας μπεστ σέλερ και ειδική σε θέματα ηγεσίας Brené Brown.

«Ο πυρήνας της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι στην πραγματικότητα η αυτοσυμπόνια», δήλωσε η Brown. «Οι άνθρωποι που είναι ψυχικά σκληροί παραμένουν ψυχικά σκληροί επειδή δεν διολισθαίνουν εύκολα στη ντροπή, την αυτοκριτική ή την αυτοαποστροφή».

Αντίθετα, οι ανθεκτικοί άνθρωποι βασίζονται σε μερικές συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που τους βοηθούν να επεξεργάζονται και να ανταποκρίνονται στα εμπόδια, λένε οι ειδικοί:

“Χρειάζομαι λίγο χρόνο»

Ακόμη και οι πιο δυνατοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να προβληματιστούν μερικές φορές.

Αντί να βιάζεστε να ανακάμψετε από μια δύσκολη κατάσταση, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να νιώσει τα συναισθήματά σας, έγραψε η ψυχολόγος Cortney Warren για το CNBC Make It.

«Ένα βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας είναι η συναισθηματική ευελιξία ή η ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας και να μειώνετε την έντασή τους σε μια δεδομένη κατάσταση», έγραψε η Warren. «Η κυριαρχία πάνω σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε δυνατοί σε δύσκολες στιγμές».

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι μόλις ο εργοδότης σας  σας έκανε κάποια αρνητικά σχόλια. Αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή αναστατωμένοι μετά, πείτε κάτι σαν: «Αισθάνομαι ένα έντονο συναίσθημα, γι’ αυτό θα χρειαστώ ένα λεπτό πριν απαντήσω ή πάρω οποιαδήποτε μεγάλη απόφαση», πρόσθεσε ο Warren.

«Μπορώ να χειριστώ ό,τι μου τύχει»

Το να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ότι θα ξεπεράσετε τις καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει πολύ, έγραψε η νευροψυχολόγος Judy Ho στο Make It.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση μπορούν «να αντιμετωπίσουν καλύτερα, να αποδεχτούν και να προσαρμοστούν σε δύσκολες καταστάσεις», έγραψε η Ho. «Μπορούν να αφήσουν την εμμονή σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να προσαρμόσουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης και να βρουν διαφορετικές λύσεις και διαδρομές προς τους στόχους τους. Και μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά ακόμη και όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους μπορεί να τους λένε να το βάλουν στα πόδια ή να “κρύψουν το κεφάλι τους στην άμμο”».

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση, πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε -αντί να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω».

«Όχι»

Φανταστείτε αυτό: Ασχολείστε με το γεμάτο πρόγραμμα εργασίας σας, όταν ένας συνάδελφος σας ζητάει να τον βοηθήσετε να τελειώσει μια εργασία. Μπορεί να θέλετε να πείτε ναι, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας σας, για να είστε ομαδικός παίκτης.

Μην αισθάνεστε ενοχές που βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα και λέτε όχι, σύμφωνα με την ψυχολόγο Jessica Jackson.

«Η ανθεκτικότητα συχνά συγχέεται με την ανεξαρτησία, όπως, “άσε με να συρρικνωθώ όσο μπορώ για να στηρίξω τους άλλους”», δήλωσε η Jackson. 

«Αλλά η ανθεκτικότητα θα πρέπει να έχει να κάνει περισσότερο με την ιεράρχηση των αναγκών σας».

Το να θέτετε όρια με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι άβολο, αλλά στην πορεία θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας που εξοικονομείτε ενέργεια και βάζετε την ψυχική σας υγεία και ευεξία σε προτεραιότητα, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας και να τα τιμάτε, αλλιώς ο κίνδυνος να “καείτε” είναι υπαρκτός, δήλωσε η Jackson.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μήπως πρέπει να σταματήσετε να λέτε πάντα «ναι» στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε

H No1 συμβουλή για ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά – Απλή αλλά και δύσκολη

Πώς σχετίζεται η απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News