Business & Finance Σάββατο 20/04/2024, 21:49
BUSINESS & FINANCE

Thomas Jordan, SNB: Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Thomas Jordan, SNB: Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Η Ευρώπη υποφέρει από χαμηλή παραγωγικότητα και θα πρέπει να επανεξετάσει τα θεμελιώδη για να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας Thomas Jordan.

«Η παραγωγικότητα -αυτό που αποκομίζεις από μία ώρα εργασίας- δεν αυξάνεται σωστά και χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι οικονομίες πιο ανταγωνιστικές, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα», δήλωσε ο Jordan στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF. «Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Μιλώντας στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν πλεονέκτημα λόγω των υψηλότερων δημοσιονομικών δαπανών εκεί, ενώ οι αυξημένες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν την Ευρώπη.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,8% το 2024, πολύ μικρότερη από το 2,8% που προβλέπεται για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Η Ελβετία θεωρείται ότι υπεραποδίδει έναντι των γειτόνων της, με το Ταμείο να προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 1,3%.

Αυτή είναι η τελευταία εμφάνιση του Jordan στο ΔΝΤ ως επικεφαλής της SNB καθώς νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κεντρική τράπεζα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον διάδοχό του. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News