Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 17:02
BUSINESS & FINANCE

Γκ. Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός των τραπεζών μειώνει τα περιστατικά εξαπάτησης

Γκ. Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός των τραπεζών μειώνει τα περιστατικά εξαπάτησης

Στον χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό ήταν αφιερωμένο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε πως, οι διαρκώς εντεινόμενες δράσεις χρηματοπιστωτικού εγγραμματισμού των τραπεζών στη χώρα μας, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά σε επενδύσεις, για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, παρά τη γεωμετρική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να είναι αμελητέα και διαρκώς μειούμενα τα περιστατικά εξαπάτησης των συναλλασσομένων.

Ο κ. Χαρδούβελης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε επίσης στη χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάταξη της Ελλάδος, στον χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό, έλλειψη που φάνηκε κυρίως στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας. Υπογράμμισε, ακόμη, τη σταδιακή υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών και από την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και σε επίπεδο τραπεζών, ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ΕΕΤ, ώστε να συνδράμει αφενός την Εθνική Στρατηγική, αφετέρου τις αντίστοιχες δράσεις των μελών της, ιδίως σε ένα περιβάλλον ραγδαίως εξελισσόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει μεν ενισχύσει σημαντικά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, παράλληλα, όμως, έχει δημιουργήσει λειτουργικές δυσκολίες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου που μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση έχει αναδειχθεί σε αναγκαίο εφόδιο και θεμελιώδη δεξιότητα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ηλικίας. Στο σημερινό περιβάλλον των ραγδαίων αλλαγών και της διάχυτης αβεβαιότητας παγκοσμίως, οι δεξιότητες του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού καθίστανται ακόμη πιο απαραίτητες και η ανάγκη διαρκούς αναβάθμισής τους επιβεβλημένη».

Στο ίδιο πνεύμα και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θεώνη Αλαμπάση, η οποία έχει επωμιστεί και το έργο του Συντονισμού και Ανάπτυξης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό, αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα εθνικής έρευνας που έχει γίνει για τις χρηματοοικονομικές γνώσεις του γενικού πληθυσμού και το σύνολο της οικονομικής του δραστηριότητας (φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις και γενικότερα συναλλακτική συμπεριφορά).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News