Business & Finance Κυριακή 7/04/2024, 19:29
BUSINESS & FINANCE

Ο Musk αμφισβητεί την απόφαση της Βραζιλίας να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς στο X

Ο Musk αμφισβητεί την απόφαση της Βραζιλίας να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς στο X

Ο Elon Musk αμφισβητεί την απόφαση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο οποίος διέταξε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (Twitter), να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς και ζήτησε την Κυριακή την παραίτηση του δικαστή.

«Αυτός ο δικαστής έχει προδώσει θρασύτατα και επανειλημμένα το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας. Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να παραπεμφθεί σε δίκη. Ντροπή @Alexandre, ντροπή», έγραψε ο Musk στο X.

Σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Musk δήλωσε ότι η X αίρει όλους τους περιορισμούς που αποφάσισε ο δικαστής Alexandre de Moraes σε ορισμένους λογαριασμούς στη Βραζιλία και θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες της εντολής παρά την απαγόρευση του δικαστή.

«Αυτός ο δικαστής επέβαλε τεράστια πρόστιμα, απείλησε να συλλάβει τους υπαλλήλους μας και διέκοψε την πρόσβαση στο X στη Βραζιλία», ανέφερε ο Musk το βράδυ του Σαββάτου. «Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα χάσουμε όλα τα έσοδα στη Βραζιλία και θα πρέπει να κλείσουμε το γραφείο μας εκεί. Αλλά οι αρχές έχουν μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος».

Ο Musk υποσχέθηκε να προσβάλει νομικά τη διαταγή, όπου είναι δυνατόν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Jorge Messias, επέκρινε την απόφαση του Musk και ζήτησε τη ρύθμιση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης για να αποτραπεί η παραβίαση της βραζιλιάνικης νομοθεσίας από ξένες πλατφόρμες.

«Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δισεκατομμυριούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων και παραβιάζουν το κράτος δικαίου, μη συμμορφούμενοι με δικαστικές αποφάσεις και απειλώντας τις αρχές μας», ανέφερε ο Messias σε ανάρτησή του στο X.

Η X Corp είχε αναγκαστεί με δικαστικές αποφάσεις να μπλοκάρει ορισμένους δημοφιλείς λογαριασμούς στη Βραζιλία και απαγορεύεται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαταγή ή ποιος δικαστής την εξέδωσε, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Είπε ότι η X απειλήθηκε με πρόστιμα εάν δεν συμμορφωνόταν.

Ο Musk δήλωσε ότι η εντολή ήταν αντισυνταγματική.

«Ο λαός της Βραζιλίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έχει δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, στη δέουσα διαδικασία και στη διαφάνεια από τις ίδιες τις αρχές του», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έχει κανένα σχόλιο επί του θέματος προς το παρόν.

Ο Moraes, ο οποίος ηγείται έρευνας για μια υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρώην ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro, είναι ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης στη Βραζιλία.

Πέρυσι, ο Moraes διέταξε επίσης έρευνα σε βάρος στελεχών της πλατφόρμας ανταλλαγής κοινωνικών μηνυμάτων Telegram και της Google, οι οποίοι ήταν επικεφαλής μιας εκστρατείας που επέκρινε το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του διαδικτύου. Το νομοσχέδιο ζητούσε από τις εταιρείες διαδικτύου, τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες κοινωνικής ανταλλαγής μηνυμάτων να εντοπίζουν και να αναφέρουν παράνομο υλικό, αντί να το αφήνουν στα δικαστήρια, και να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που δεν το πράττουν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News