Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 16:21
BUSINESS & FINANCE

Microsoft και Quantinuum διεκδικούν σημαντική ανακάλυψη στους κβαντικούς υπολογιστές

Microsoft και Quantinuum διεκδικούν σημαντική ανακάλυψη στους κβαντικούς υπολογιστές

Η Microsoft και η Quantinuum δήλωσαν την Τετάρτη ότι πέτυχαν ένα σημαντικό βήμα για να κάνουν τους κβαντικούς υπολογιστές εμπορική πραγματικότητα, καθιστώντας τους πιο αξιόπιστους. 

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε έναν αγώνα δρόμου για την τελειοποίηση της κβαντικής πληροφορικής, στον οποίο τεχνολογικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Google της Alphabet και η IBM ανταγωνίζονται τόσο τους αντιπάλους όσο και τα εθνικά κράτη για τη δημιουργία μηχανών που εκμεταλλεύονται την κβαντική μηχανική και υπόσχονται ταχύτητες πολύ ταχύτερες από τους συμβατικούς υπολογιστές που βασίζονται στο πυρίτιο. 

Αυτές οι κβαντικές μηχανές θα μπορούσαν να κάνουν εφικτούς επιστημονικούς υπολογισμούς που διαφορετικά θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια με τους σημερινούς κλασικούς υπολογιστές. Όμως η θεμελιώδης μονάδα των κβαντικών υπολογιστών – που ονομάζεται qubit – είναι γρήγορη αλλά παράγει σφάλματα δεδομένων αν ο κβαντικός υπολογιστής διαταραχθεί έστω και ελάχιστα.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές κβαντικών υπολογιστών συχνά κατασκευάζουν περισσότερα φυσικά qubits από όσα χρειάζονται και χρησιμοποιούν τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων για να παράγουν μικρότερο αριθμό αξιόπιστων και χρήσιμων qubits. Η Microsoft και η Quantinuum δήλωσαν ότι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα. Η Microsoft εφάρμοσε έναν αλγόριθμο διόρθωσης σφαλμάτων που έγραψε στα φυσικά qubits της Quantinuum, αποδίδοντας περίπου τέσσερα αξιόπιστα qubits από 30 φυσικά.

Ο Jason Zander, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft για τις στρατηγικές και τεχνολογίες, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή είναι η καλύτερη αναλογία αξιόπιστων qubits από ένα κβαντικό τσιπ που έχει ποτέ παρουσιαστεί. «Τρέξαμε περισσότερα από 14.000 μεμονωμένα πειράματα χωρίς ούτε ένα σφάλμα. Αυτό είναι έως και 800 φορές καλύτερο από οτιδήποτε άλλο έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Zander στο Reuters.

Η Microsoft δήλωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει την τεχνολογία στους πελάτες της που χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος τους επόμενους μήνες.
Οι κβαντικοί ερευνητές, τόσο στην Quantinuum όσο και στους ανταγωνιστές της, αναφέρουν συχνά έναν αριθμό περίπου 100 αξιόπιστων qubits ως τον αριθμό που απαιτείται για να νικήσει ένας συμβατικός υπερυπολογιστής. 

Πάντως ούτε η Microsoft ούτε η Quantinuum ξεκαθάρισαν πόσα ακόμη χρόνια θα χρειαστούν για να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική για να φτάσουν τα 100 αξιόπιστα qubits. Ωστόσο με βάση δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Quantinuum, Ilyas Khan, έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, αν όχι περισσότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS