Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 07:46
BUSINESS & FINANCE

«Φακέλωμα» όλων των χρεών σε πραγματικό χρόνο

«Φακέλωμα» όλων των χρεών σε πραγματικό χρόνο

Ο τελικός στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος: τα ιδιωτικά χρέη από όπου και αν προέρχονται –τράπεζες, εφορία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας- να είναι συγκεντρωμένα σε ένα αρχείο, εύκολα προσβάσιμα από τους φορείς που πρέπει να έχουν πρόσβαση αλλά και «διαχειρίσιμα» ώστε οι ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος να έχουν ουσιαστικό νόημα για τον οφειλέτη.

Ενώ ο τελικός στόχος του να δημιουργηθεί ένας φορέας στα πρότυπα του Τειρεσία μέσω του οποίου ο κάθε πολίτης θα έχει πλήρη εικόνα για τα χρέη του από όπου και αν προέρχονται ώστε –μεταξύ άλλων- να κρίνεται και η πιστοληπτική του ικανότητα παραμένει, τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχή.

Στον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών ο οποίος αναρτήθηκε  για δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η on line διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τους δήμους ώστε να μπλοκάρεται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν θα διαπιστώνονται οφειλές προς τους δήμους. Επίσης, η διασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του οφειλέτη. Διότι είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών που έσπευσαν να πληρώσουν το πρόστιμο για το παράνομο παρκάρισμα με τις προσαυξήσεις αλλά και πάλι χρειάστηκε να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ενημερωθεί η εφορία η οποία και βγάζει τη φορολογική ενημερότητα.

Τι λέει λοιπόν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επί του θέματος; Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Στα 6,276 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι  φόροι το 2023

Στο 1,5 δισ. το «κούρεμα» οφειλών που έγινε μέσω του εξωδικαστικού

Φορολογική ενημερότητα με οφειλές προς την εφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News