BUSINESS & FINANCE

Τριήµερο στο εξωτερικό αντί στο χωριό – Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Τριήµερο στο εξωτερικό αντί στο χωριό – Τι δείχνουν  οι κρατήσεις

Η χρονική εγγύτητα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας με αυτό της 25ης Μαρτίου, μία μόλις εβδομάδα μετά, πιέζει τις πληρότητες των ξενοδοχείων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα θερμό χειμώνα και την πολύ περιορισμένη χιονόπτωση που οδήγησε σε ύφεση χιονοδρομικά κέντρα και παρεμφερείς προορισμούς. Αντιθέτως αυξημένες πληρότητες φαίνεται πως έχουν οι πτήσεις προς το εξωτερικό καθώς πολλοί επιλέγουν το ένα από τα δύο τριήμερα να το περάσουν σε κοντινούς ως επί το πλείστον προορισμούς, με αποτέλεσμα οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εμφανίζουν, μαζί με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, πληρότητες άνω του 75%.

Ωστόσο στην ελληνική περιφέρεια οι πληρότητες του πρώτου τριμήνου φέτος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι εμφανίζονται μειωμένες, ανάλογα με τον προορισμό, από 15% έως 20%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας, Αγγελο Καλλία, μειωμένες είναι και οι πληρότητες των ξενοδοχείων πόλης σε ολόκληρη την επαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά των υψηλότερων κατηγοριών λόγω της επιβολής του τέλους κλιματικής κρίσης που καθώς φθάνει περίπου τα 10 ευρώ στις υψηλές κατηγορίες αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμα και ψηλότερο του 10% της ημερήσιας δαπάνης διαμονής σε αυτά τα ξενοδοχεία.

Περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα ταξίδια προς το εξωτερικό. Οι Ελληνες επιβάτες που αναχωρούν από την Αθήνα δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό (περισσότερο από το 80% της συνολικής επιβατικής κίνησης του τριημέρου αφορά πτήσεις εξωτερικού), ενώ οι επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ίδια προτίμηση τόσο σε προορισμούς του εξωτερικού, όσο όμως και του εσωτερικού. Επιλέγουν κυρίως βορειοευρωπαϊκές πόλεις, ενώ όσοι κινούνται προς ελληνικούς προορισμούς με αεροπλάνο, δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότεροι φαίνεται να επεκτείνουν τα εν λόγω τριήμερα κατά 1 ή ακόμα και 2 ημέρες.

Ετσι, η αεροπορική επιβατική κίνηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου χαρακτηρίζεται από πηγές των αερομεταφορών ικανοποιητική. Ειδικότερα, η κίνηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη δίνει πληρότητες που φτάνουν και ανά περίπτωση ξεπερνούν το 75% μέχρι στιγμής. Ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής εξαντλούν και τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις. Για όσους αναχώρησαν για τριήμερο στο εξωτερικό αυτό το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι Οσλο, Μπολόνια, Γενεύη, Αμστερνταμ και Λισσαβώνα, ενώ όσοι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν κυρίως προς Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Λάρνακα, Μόναχο και Ντίσελντορφ. Οσοι Ελληνες πέταξαν για ελληνικούς προορισμούς κινήθηκαν κυρίως προς Νάξο, Χίο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Κω, Λέρο, Ηράκλειο, Σητεία και Λήμνο.

Μέχρι στιγμής, οι πληρότητες στις αεροπορικές πτήσεις για το επόμενο τριήμερο, της 25ης Μαρτίου, αγγίζουν το 70% αλλά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τις εν λόγω ημερομηνίες. Διαφοροποίηση ωστόσο παρατηρείται σε σχέση με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όσον αφορά τους προορισμούς τους οποίους επιλέγουν οι Ελληνες που ταξιδεύουν τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται Βουδαπέστη, Ρώμη, Λισσαβώνα, Φρανκφούρτη, Κοπεγχάγη, Λάρνακα, Βερολίνο, Βενετία και Ντίσελντορφ.

Διαβάστε επίσης: 

Υψηλές πληρότητες στους καρναβαλικούς προορισμούς – Πού θα κάνουν καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες

AEGEAN: Αυξημένη η ζήτηση από τις γερμανόφωνες χώρες – Θετικά μηνύματα για την καλοκαιρινή σεζόν

Το Airbnb πάει σε φθηνότερους προορισμούς – Ποιες αγορές ανεβαίνουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News