BUSINESS & FINANCE

Το Airbnb πάει σε φθηνότερους προορισμούς – Ποιες αγορές ανεβαίνουν

Το Airbnb πάει σε φθηνότερους προορισμούς – Ποιες αγορές ανεβαίνουν

Σε πιο οικονομικούς προορισμούς έχουν αρχίσει να στρέφονται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιλέγοντας χώρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν γνωρίσει μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία ανάλυση της AIRDNA (www.airdna.co), χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Αλβανία. Το 2023, η ζήτηση για διαμονή μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων) κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 59%, ξεπερνώντας μάλιστα το αντίστοιχο επίπεδο του 2019, με το εντυπωσιακό 149%. Η επίδοση της Αλβανίας ήταν η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Το Κόσοβο είναι άλλη μια χώρα που ξεχώρισε το 2023, καταγράφοντας αύξηση της ζήτησης κατά 33%, ενώ συγκριτικά με το 2019, οι περυσινές διανυκτερεύσεις ήταν κατά 114% υψηλότερες. Αντίστοιχα, στη Ρουμανία κατεγράφη αύξηση 20% σε σχέση με το 2022, αλλά και 40% συγκριτικά με το 2019. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξήθηκε κατά 8,8% το 2023, ενώ συγκριτικά με το 2019, η περυσινή επίδοση ήταν κατά 27,4% καλύτερη του 2019, δηλαδή του τελευταίου έτους πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το Airbnb πάει σε φθηνότερους προορισμούς – Ποιες αγορές ανεβαίνουν-1

Δεν ασφυκτιούν…

Η απήχηση των παραπάνω προορισμών το 2023 οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, προσφέρουν όμορφα τοπία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικά αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρουν το πλεονέκτημα της αποφυγής του συνωστισμού με χιλιάδες άλλους παραθεριστές. Κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, είναι βέβαιος ο έντονος συνωστισμός τουριστών.

Ακόμη χειρότερα, όμως, τα κόστη διαμονής είναι πολλαπλάσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AIRDNA, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Μολδαβία το 2023 δεν ξεπέρασε τα 46 ευρώ και στο Κόσοβο τα 50 ευρώ. Στην Αλβανία, το μέσο κατάλυμα κόστισε πέρυσι μόλις 56 ευρώ και στη Ρουμανία 80 ευρώ. Η εξασφάλιση τόσο προσιτών τιμών, χαμηλότερων των 100 ευρώ, αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για όλο και περισσότερους ξένους επισκέπτες, ιδίως στην παρούσα συγκυρία. Η εκτίναξη των επιτοκίων και το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες, κυρίως εκείνες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται και την Ελλάδα, όπως π.χ. η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες, έχουν αρχίσει να ωθούν αρκετούς εξ αυτών στην αναζήτηση πιο οικονομικών επιλογών. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία, όπου επίσης η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση το 2023 ξεπέρασε τα 150 ευρώ.

Ακριβή η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτέλεσε, πάντως, την ακριβότερη αγορά πέρυσι, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 193 ευρώ/διανυκτέρευση. Ηταν μάλιστα αμετάβλητη σε σχέση με το 2022, κάτι που δείχνει ότι όπου επιχειρήθηκαν περαιτέρω αυξήσεις, επλήγη η πληρότητα. Μάλιστα, κατά τους θερινούς μήνες και ιδίως στο απόγειο της σεζόν, τον Αύγουστο, η μέση τιμή στο σύνολο της χώρας άγγιξε τα 225 ευρώ, όντας η υψηλότερη πανευρωπαϊκά! Οι ακριβότερες περιοχές ήταν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Στον αντίποδα, παρότι αυξημένες, οι τιμές στην Αθήνα, ήταν πιο προσιτές, καθώς διαμορφώθηκαν πέριξ των 110 ευρώ/διανυκτέρευση στο σύνολο του έτους. Ειδικότερα, στο εμπορικό τρίγωνο, που αποτελεί και τη δημοφιλέστερη και εκ των ακριβότερων επιλογών διαμονής στην Αττική, λόγω της εγγύτητας με την Ακρόπολη, την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2023, η μέση τιμή/ διανυκτέρευση ανήλθε σε 133 ευρώ, αυξημένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι και κατά 28% συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχα η μέση πληρότητα παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε 80,3%, αλλά αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το 2019, δείγμα της σημαντικά υψηλότερης ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, το μέσο εισόδημα ανά διαθέσιμο ακίνητο ανήλθε σε 106,9 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία έσοδα 3.200 ευρώ.

Η τάση της στροφής των επισκεπτών προς πιο προσιτές περιοχές είναι πιθανό να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο φέτος. Αλλωστε, η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων οφείλεται στο ότι το κοινό που τις επέλεγε εξαρχής αναζητούσε κάτι πιο οικονομικό και αυθεντικό συγκριτικά με τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο. Στην πορεία και όσο ο κλάδος αναπτυσσόταν και εισέρχονταν σε αυτόν πιο πολλοί επαγγελματίες, επενδυτές και διαχειριστές, αυτή η ταυτότητα άρχισε να χάνεται σταδιακά. Σήμερα, φαίνεται πως κάνει δυναμική επάνοδο.

Πτώση τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο, η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 9%, αποτελώντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η AIRDNA, οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες, ναι μεν καταγράφουν άνοδο κατά 7%, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, η αντίστοιχη αύξηση είναι 17% υψηλότερη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν επίσης μη παραδοσιακοί προορισμοί, όπως η Τσεχία (+41%), η Νορβηγία (+35%) και η Σουηδία (+32%).

Ειδικά, όσον αφορά την Ελλάδα, οι αναλυτές της AIRDNA επισημαίνουν ότι η αυξημένη προσφορά καταλυμάτων έναντι του 2023 ενδεχομένως να οδηγήσει και σε καθυστέρηση στις κρατήσεις, καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα και οι επισκέπτες ίσως αναβάλουν την κράτησή τους για μεταγενέστερα. Πάντως, ο Μάιος φαίνεται να κινείται πολύ θετικά, σημειώνοντας αύξηση των κρατήσεων κατά 23% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης: 

Με τουριστικά έσοδα 20,5 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023 – Κατά 12,7% υψηλότερα από το 2019

Ξενοδοχεία: Τζίρος 10,5 δισ. το 2023 – Πού κυμάνθηκαν οι τιμές των δίκλινων

Airbnb: Τζίρος άνω των 2,4 δισ. ευρώ το 2023 από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News