BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα και ξοδεύουν περισσότερα

Τουρισμός: Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα και ξοδεύουν περισσότερα

Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδεικνύονται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εθνική ομάδα τουριστών. Oχι μόνο αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 10% ετησίως, αλλά και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη κατά 60% περίπου από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα.

Η σημαντικά βελτιωμένη συνολική εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για ταξίδια στη θάλασσα, αλλά και σε χώρες με έντονο πολιτισμικό ενδιαφέρον και αρχαιότητες, έχουν συμβάλει σημαντικά στην έλευσή τους στη χώρα. Επιπλέον, το γρήγορο και επιτυχημένο άνοιγμα των ελληνικών προορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήδη από το 2020, ενίσχυσε την εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών εν γένει.

Αυτά επισημαίνουν πηγές του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), οι οποίες προσθέτουν πως με βάση πρόσφατες έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς στις ΗΠΑ (GWI – INSETE Intelligence), το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον για άλλους πολιτισμούς, ενώ το 62% αναζητεί στις διακοπές του ήλιο και θάλασσα σε υψηλής ποιότητας θέρετρα.

Τουρισμός: Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα και ξοδεύουν περισσότερα-1

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το 2023 σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα έχει μπει στους πέντε κορυφαίους μεσογειακούς προορισμούς που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς. Αυτοί είναι, κατά ιεραρχική σειρά, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κροατία. Σε ευρύτερη θεώρηση, πάντως, η Ελλάδα είναι μόλις στη 19η θέση (στοιχεία 2022) σε σχέση με τους προορισμούς που επιλέγουν κυρίως οι Αμερικανοί για τις διακοπές τους. Στους πέντε πρώτους προορισμούς βρίσκονται κατά σειρά το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, ο Καναδάς, η ∆ομινικανή ∆ημοκρατία και η Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί πλέον ευκολότερα να ανταποκριθεί στις υψηλότερες απαιτήσεις των Αμερικανών ταξιδιωτών, αλλά και των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων διεθνώς, όπως δείχνει η αύξηση των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων, αλλά και η αύξηση των μεγάλων ξένων επωνύμων αλυσίδων διαχείρισης στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023 δείχνουν πως η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 29,2% σε σχέση με το 2022, σε 1,406 εκατ. ταξιδιώτες. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί το 2019, με 1,178 εκατ. αφίξεις. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που έφεραν οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,367 δισ. ευρώ. ∆ηλαδή η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αμερικανών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 περίπου στα 972 ευρώ, την ώρα που συνολικά στην Ελλάδα από όλες τις αγορές από τις οποίες έρχονται επισκέπτες η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%, στα 603,3 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη σημειώθηκε το 2021 και ξεπέρασε τα 700 ευρώ, ενώ αντίστοιχα και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ ήταν πάνω από 1.000 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χρονιά δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς την περίοδο εκείνη ταξίδεψαν μόνο οι πολύ ευκατάστατες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, όπως δείχνουν τα στοιχεία διεθνώς.

Η αμερικανική αγορά είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη γερμανική, τη βρετανική και τη γαλλική και αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα ξεπεράσει τη γαλλική. Τα στοιχεία ωστόσο είναι ενθαρρυντικά και για τη φετινή χρονιά, καθώς ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων από τις ΗΠΑ είναι αυξημένος ήδη και οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του airdata tracker του INSETE, για το 2024 είναι 3,2% υψηλότερες απ’ ό,τι την ίδια στιγμή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (τέλη Ιανουαρίου).

Η αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει διαφύγει βεβαίως της προσοχής των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, που αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις τους από αμερικανικούς προορισμούς προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, φέτος στο ζενίθ της καλοκαιρινής περιόδου θα υπάρχουν κατά μέσον όρο 12 απευθείας πτήσεις την ημέρα. Αυξημένες είναι επίσης και οι συνδέσεις αμερικανικών πόλεων με την Ελλάδα μέσω ενδιάμεσων προορισμών, όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη ή η Κωνσταντινούπολη. Φυσικά, και η επιβατική κίνηση που τροφοδοτείται από τους Ελληνες στο εξωτερικό συντηρεί το αυξημένο ενδιαφέρον των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΤΕ: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός το 2024 – Οι οιωνοί και οι προκλήσεις

ΤτΕ: Ήρθαν 32,7 εκατ. τουρίστες το 2023 – Κατά 1,3 εκατ. περισσότεροι από το 2019

ΕΤΕ: Προς νέο ρεκόρ τουρισμού φέτος – Άνω των 20 δισ. τα έσοδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News