Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 11:53
BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2024 – Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την οικονομία

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2024 – Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την οικονομία

Σε μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από την επιβράδυνση που εμφάνισε το ΑΕΠ κατά το 2023.

Ειδικότερα, οι νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας  μιλούν για ανάπτυξη 2,3% φέτος, από 2,5% προηγουμένως. Ο πήχυς για το 2025 παραμένει στο 2,5% και για το 2026 στο 2,3%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,8% το 2024, από 4,2% το 2023, ενώ έως το τέλος της περιόδου προβλέψεων θα κινηθεί προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 3% το 2024, ενώ θα σημειώσει απότομη πτώση το 2025.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, οι μοχλοί της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η συνεισφορά του εξωτερικού τομέα θα είναι οριακά αρνητική.

Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα συνεχίσουν να έχουν θετική συμβολή στην ανάπτυξη, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παραμείνει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση κοντά στο 2% έως το 2026, λαμβάνοντας στήριξη από το ισχυρό πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς η απασχόληση συνεχίζει να ανακάμπτει και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να έχει αρνητική συνεισφορά στην ανάπτυξη, λόγω της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς έως το 2026, εκτιμά η ΤτΕ, καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένονται κοινοτικά κονδύλια 65 δισ.  ευρώ. Σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ροές ιδιωτικών κεφαλαίων στην οικονομία.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, οι υψηλοί ρυθμοί των επενδύσεων αντανακλούν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε πτωτική τροχιά, πέφτοντας κάτω από το 6% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026.

Η ανεργία υπολογίζεται ότι θα πέσει στο 8,4% το 2026.  

Οι κίνδυνοι

Η ΤτΕ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της είναι κυρίως αρνητικοί και σε αυτούς περιλαμβάνονται:

–          Η επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη  Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.

–          Μια χαμηλότερη των προβλέψεων απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

–          Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που θα υπονομεύσουν τη διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

–          Ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στους θετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα αναφέρονται τα υψηλότερα των προσδοκιών οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μια ακόμα καλύτερη από ό,τι αναμένεται τουριστική σεζόν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Πρόκληση η επιτάχυνση των επενδύσεων – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

ΕΤΕ: Τι κόστισε στο ΑΕΠ πέρυσι – Επιτάχυνση άνω του 2,5% το 2024

UBS: Γιατί έριξε ρυθμούς η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News