Business & Finance Σάββατο 20/01/2024, 20:02
BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Πρόκληση η επιτάχυνση των επενδύσεων – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

ΤτΕ: Πρόκληση η επιτάχυνση των επενδύσεων – Ανάπτυξη 2,5% φέτος

Οριακή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2024, στο 2,5% από 2,4% το 2023, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ παράλληλα αναδεικνύει ως μείζονα καθοδικό κίνδυνο μια επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για το 2023 ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται στον προϋπολογισμό 2024, αλλά για το 2024 είναι πιο απαισιόδοξη, αφού η κυβέρνηση προβλέπει επιτάχυνση στο 2,9%. Στη σχετική εκτίμηση, που είχε ήδη διατυπώσει στην έκθεση νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα, επανήλθε η τράπεζα σε ενημερωτικό σημείωμά της χθες, μεταξύ άλλων, προς ξένους θεσμικούς επενδυτές, οίκους αξιολόγησης, κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ανάλυση, η βασική διαφοροποίηση των εκτιμήσεων των δύο πλευρών οφείλεται στις επενδύσεις, αφού η κεντρική τράπεζα προβλέπει αύξησή τους κατά 11,9% και η κυβέρνηση κατά 15,1%. Για το 2025, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί στο 2,5% και το 2026 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,3%.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων, εν μέρει μέσω της κινητοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, συνιστά, άλλωστε, μία από τις βασικές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σύμφωνα με την ανάλυση της κεντρικής τράπεζας. Οι άλλες είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού, η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ο σχεδιασμός στρατηγικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μέσω επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης: Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού του 2024.

Σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας παρατηρούν ότι ενώ η έγκριση των επιλέξιμων έργων παρουσιάζει πρόοδο, οι εκταμιεύσεις στις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό. Συγκεκριμένα:

– Από τα 7,4 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων που έχουν εισπραχθεί, 1,95 δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στις επιχειρήσεις έως τα μέσα του 2023. Αλλα 2,8 δισ. μεταβιβάστηκαν σε άλλους κρατικούς φορείς.

– Από τα 7,3 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν εισπραχθεί, 1,3 δισ. ευρώ είχε διατεθεί στις επιχειρήσεις έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της τράπεζας, οι κίνδυνοι παραμένουν ελεγχόμενοι μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, μακροπρόθεσμα είναι αυξημένοι, καθώς τα δάνεια του επίσημου τομέα θα υποκαθίστανται σταδιακά από άλλα, σε όρους αγορών, και συνεπώς θα αυξάνεται η έκθεση σε αρνητικά σοκ. Επομένως, επισημαίνεται, απαιτείται αυστηρή προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και το 2025 – Οι προκλήσεις και οι προτάσεις

Αγορά διαφορετικών ταχυτήτων στα ακίνητα – Σε ποια βλέπει διόρθωση η ΤτΕ

Καμπανάκι από την ΤτΕ για τον «πληθωρισμό κερδών»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News