Business & Finance Κυριακή 10/03/2024, 13:00
BUSINESS & FINANCE

Οι επενδυτές θα κάνουν ουρές για να αγοράσουν κοινά «αμυντικά» ομόλογα της Ε.Ε.

Οι επενδυτές θα κάνουν ουρές για να αγοράσουν κοινά «αμυντικά» ομόλογα της Ε.Ε.

Οι επενδυτές στσην αγορά ομολόγων πιέζουν τους ηγέτες της Ε.Ε. να λειτουργήσουν από κοινού για να καλύψουν τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πρόγραμμα ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολιτικοί εξακολουθούν να διαφωνούν για το εάν θα ενισχύσουν τις κοινές αμυντικές τους προμήθειες με έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Οι διαχειριστές κεφαλαίου που «διψούν» για τίτλους με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ ζητούν περισσότερες εκδόσεις από την Ε.Ε..

Το επιχείρημα που προβάλουν οι επενδυτές είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, χωρίς το κάθε κράτος μέλος να επωμιστεί μόνο του περισσότερο χρέος. Τη στιγμή δε, που τα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν premium έναντι των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων. 

«Οι επενδυτές διψούν για τέτοια ομόλογα», είπε ο Μπράιαν Μανγκγουίρο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Barings που διαχειρίζεται χρέος της Ε.Ε..

Η λύση ενός τέτοιου κοινοτικού προγράμματος ομολόγων αρχίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ορισμένες πρωτεύουσες, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιθετεί και σε άλλες χώρες εάν εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, την ώρα που η Ε.Ε. είναι απροετοίμαστη. 

Ο κοινός δανεισμός χαρακτηρίστηκε από τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι ως «υγιής τρόπος» για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το σχέδιο προωθείται κυρίως από χώρες, των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες θα ευνοηθούν τα μέγιστα – όπως Γαλλία – καθώς και από αυτές που έχουν γειτνίαση με την Ρωσία και έχουν την αίσθηση ότι απειλούνται, όπως η Εσθονία. Αντίθετα, οι πιο σφιχτές δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης δεν συμφωνούν με το σχέδιο αυτό. 

Ένας βασικός λόγος που οι επενδυτές πιέζουν προς αυτή τη λύση είναι η αξιολόγηση ΑΑΑ του χρέους της Ε.Ε., τη στιγμή δε που οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία τους αξιολόγηση πέρυσι. Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι τα υφιστάμενα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν στους επενδυτές λίγο υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τη Γερμανία, που αξιολογείται επίσης με τριπλο Α. 

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών στην αγορά ομολόγων αποτυπώνεται στις ομολογιακές εκδόσεις. Τον προηγούμενο μήνα, ομόλογο της Ε.Ε. άντλησε 3 δισ.δολάρια, με τη ζήτηση ωστόσο να φθάνει τα 81 δισ.δολάρια, 27 φορές πάνω από την υψηλότερη αναλογία κάλυψης που έχει καταγραφεί σε κοινοπρακτικιή έκδοση της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Tον Οκτώβριο του 2020, η πρώτη κοινή έκδοση ομολόγων της Ε.Ε. από την πανδημία, προσείλκυσε ζήτηση ύψους 233 δισ.ευρώ, τη μεγαλύτερη σε μία μόλις ημέρα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. 

Αυτή τη στιγμή, τα υπό διαπραγμάτευση ομόλογα της Ε.Ε. φθάνουν τα 450 δισ.ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων εκδόθηκαν για να χρηματοδοτήσουν το πανδημικό ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αυτό όμως εκπνέει το 2026, οπότε θα σταματήσει τότε να εκδίδει ομόλογα, όμως αυξάνονται οι φωνές στην Ε.Ε. ότι το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να γίνει μόνιμο. 

Ωστόσο, οι συντηρητικά δημοσιονομικές χώρες αντιτίθενται σε καθετί μπορεί να είναι μόνιμο. Αυτή ήταν και η λογική στην οποία βασίστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης στη διάρκεια της πανδημιας και έκανε τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. 

Γερμανία και Ολλανδία έχουν απορρίψει την πρόταση για ένα κοινό εργαλείο χρηματοδότησης της άμυνας και έως τώρα οι αυξήσεις των αμυντικών δαπανών επαφίενται στις ίδιες τις χώρες μέλη. Στις αρχές της εβδομάδας, η Ε.Ε. ανακοίνωσε την  κινητοποίηση 1,5 δισ.ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ένα μέσο κοινών δαπανών, ενώ ο Επίτροπος για τη Βιομηχανια Τιερί Μπρετόν πρότεινε τη δημιουργία αμυντικού ταμείου με 100 δισ.ευρώ. 

Κορυφαίες αποδόσεις

Η ειρωνία της όποιας νέας κοινής έκδοσης ομολόγου είναι η άκρως υψηλή ελκυστικότητα που θα έχει στους επενδυτές. Ο προσωρινός χαρακτήρας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένας από τους λόγους που ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν τους τίτλους. 

Υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα για την Ε.Ε. Τα ομόλογά της που λήγουν το 2034 δίδουν απόδοση 2,9%, ενώ τα γερμανικά με την ίδια λήξη προσφέρουν λιγότερο από 2,2% και τα γαλλικά με λήξη το 2033 απόδοση 2,7%. Αυτό σημαίνει ότι με τις τρέχουσες τιμές των ομολόγων, η Ε.Ε. θα επιβαρύνεται με πρόσθετο ετήσιο κόστος τόκων περίπου 7 εκατ. ευρώ ανά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Επίσης, οι κοινές εκδόσεις θα μειώσουν την ανάγκη για κάθε χώρα μέλος να δανείζεται στις αγορές. Αυτό είναι σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έντοκες πληρωμές έχουν ήδη ξεπεράσει τις αμυντικές δαπάνες σε επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αό την Ε.Ε., σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo. Στην υπερχρεωμένη Ιταλία, το έντοκο κόστος είναι τρεις φορές υψηλότερο από τις ετήσιες αμυντικές της δαπάνες. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News