Business & Finance Τετάρτη 28/02/2024, 07:48
BUSINESS & FINANCE

«Κληρώνει» αύριο για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS

«Κληρώνει» αύριο για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS

Και την τελευταία… ώρα θα περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξει στην απόφαση χορήγησης παράτασης στην προθεσμία που έχουν οι επαγγελματίες προκειμένου να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS. Με τους επαγγελματικούς φορείς να επιμένουν ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου είναι χαμηλότερο και από το 20-25%, το ζητούμενο είναι μέχρι αύριο να προσδιοριστεί ένας εφικτός ρυθμός ημερήσιας διασύνδεσης και η προθεσμία παράτασης να προσαρμοστεί με βάση αυτόν.

«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα» λέει αρμόδια κυβερνητική πηγή προδιαθέτοντας ότι παράταση θα υπάρξει -αλλιώς θα βρεθούν εκτεθειμένες πάνω από 300.000 επιχειρήσεις- αλλά θα είναι πολύ «σφικτή» και δεν θα αφήνει περιθώρια χαλάρωσης στον μηχανισμό.

Από το υπουργείο Οικονομικών επικαλούνται συνέχεια το επιχείρημα ότι η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών αποτελεί ορόσημο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απώτατος χρόνος πλήρους διασύνδεσης, η 30η Ιουνίου που σημαίνει ότι οι τεχνικές εργασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Τον τελικό λόγο θα τον έχει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει προαναγγείλει τη «σκληρή γραμμή».

Σε πρακτικό επίπεδο, η στάση που αναμένεται ότι θα τηρήσει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην παράταση δεν θα είναι ενιαία. Δηλαδή, στους επαγγελματίες των 35 κλάδων που καλούνται για πρώτη φορά να αποκτήσουν POS -o συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε 100.000 αλλά δεν έχουν όλοι υποχρέωση απόκτησης POS- η καταληκτική ημερομηνία απόκτησης και σύνδεσης του POS αναμένεται ότι θα παραμείνει η τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου καθώς η μόνη υποχρέωση που έχουν οι «νέοι» μέχρι την αυριανή καταληκτική ημερομηνία, είναι να κλείσουν ένα «ραντεβού» με την τράπεζα. Οι νέοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα πρόστιμα των 1.500 ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να τα επιβάλλουν σε περίπτωση που κάποιος αδιαφορήσει.

Για τους υπόλοιπους που πρέπει να κάνουν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, θα υπολογιστεί η δυνατότητα ημερήσιων διασυνδέσεων -εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στις 4.000-5.000- και η προθεσμία θα προσαρμοστεί ανάλογα. Μάλιστα, αύριο, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ανακοινώσει αναλυτικά στοιχεία για την πρόοδο του έργου. 

Διαβάστε επίσης: 

Vouchers για POS: Πάνω από 5.000 αιτήσεις την 1η ημέρα

Εξάμηνη παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Πρόστιμα από 1.500 έως και 300.000 ευρώ για τα POS – Οι τρεις κατηγορίες κυρώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News