Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 22:03
BREXIT

Νέα Υόρκη: Απέσπασε τις περισσότερες συναλλαγές παραγώγων από το Λονδίνο

Νέα Υόρκη: Απέσπασε τις περισσότερες συναλλαγές παραγώγων από το Λονδίνο

Η Νέα Υόρκη και όχι η Ε.Ε. αναδύεται νικήτρια από τη μεταφορά των συναλλαγών παραγώγων από το Λονδίνο προς ξένες αγορές, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., σε ένα ακόμη πλήγμα για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου.

Η αποχώρηση της Ε.Ε. ανάγκασε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Λονδίνο για τις συναλλαγές τους σε παράγωγα, όπως τα έντοκα swap (IRS). Οι χρήστες έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα μεταφέρουν τις συναλλαγές αυτές σε συστήματα της Ε.Ε. ή στο σύστημα SEF των ΗΠΑ στο οποίο έχει πρόσβαση και η αγορά της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την IHS Markit, το μερίδιο συναλλαγών σε έντοκα swap του ευρώ στο σύστημα SEF διπλασιάστηκαν από το 11% του Δεκεμβρίου στο 23% στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος νικητής, αν και η Ε.Ε. κέρδισε μέρος από τις συναλλαγές σε swaps σε ευρώ», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς παραγώγων. 

Από την Ε.Ε., ξεχωρίζει το Άμστερνταμ, το οποίο απέσπασε μεγάλο μέρος των συναλλαγών σε swaps και σε κρατικά ομόλογα από τις αρχές του έτους. Η ολλανδική πρωτεύουσα αναμένεται να αναδυθεί νικητής στην Ε.Ε. από τη στιγμή που κάποιοι από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, όπως Tradeweb, MarketAxess και Bloomberg, την χρησιμοποιούν ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες. Πέρυσι, έγιναν συναλλαγές σε κρατικά ομόλογα αξίας 154 δισ.ευρώ στην πλατφόρμα του CME στο Αμστερνταμ, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε.. Στις αρχές του έτους, «φιλοξένησε» επίσης το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μετοχών της Ε.Ε., που γίνονονταν μέχρι πρότινος στο Λονδίνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News