BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία

Οι αγορές βρίσκονται σε ένα εντυπωσιακό ράλι από τα τέλη του Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του εδώ και έξι εβδομάδες και άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ και άλλοι δείκτες όπως ο ευρωπαϊκός  Stoxx 600 και ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσαν νέα ρεκόρ. Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, πρόκειται για ένα σχεδόν πρωτοφανές ράλι.

Τα στατιστικά που οδηγούν τον οίκο σε αυτό το συμπέρασμα είναι τα εξής:

1.       Ο S&P 500 έχει σημειώσει κέρδη τις 15 από τις τελευταίες 17 εβδομάδες, κάτι που έχει συμβεί μόνο μία ακόμα φορά τα τελευταία 50 χρόνια, το 1989.

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία-1

2.       Εάν ο S&P 500 κλείσει σε θετικό έδαφος και αυτή την εβδομάδα, θα συμπληρώσει 16 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 18. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1971, λίγο πριν από το τέλος του συστήματος Bretton Woods.

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία-2

3.       Ακόμα και εάν εφαρμόσει κάπως πιο αυστηρά κριτήρια, μετρώντας μόνο τις εβδομάδες όπου ο S&P 500 έχει σημειώσει κέρδη τουλάχιστον 0,2% στην εβδομάδα, ο δείκτης το έχει καταφέρει στις 15 από τις 17 τελευταίες εβδομάδες. Σε ολόκληρη την ιστορία του, ο S&P 500 δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό για 16 εβδομάδες στις 18. Επομένως, εάν η τρέχουσα εβδομάδα κλείσει με κέρδη τουλάχιστον 0,2%, θα είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 πετυχαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του.

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία-3

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, οι λόγοι που στηρίζουν το ράλι των αγορών είναι οι εξής:

1.       Αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη και την ώθηση που αυτή θα δώσει στην ανάπτυξη των οικονομιών.

2.       Ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, έπειτα από την πτώση του πληθωρισμού από τον περασμένο Οκτώβριο.

3.       Πτώση των τιμών των εμπορευμάτων στα χαμηλά δύο ετών, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχουν πέσει τουλάχιστον στο μισό από τον Οκτώβριο.

4.       Θετικές εκπλήξεις από βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, όπως αυτοί της ανεργίας, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

5.       Ενδείξεις ότι το μεταφορικό κόστος, που αυξήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκλιμακώνεται.

Τα τρωτά σημεία του ράλι

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία-4

·         Οι μετοχές που συμμετέχουν στο σημερινό ράλι είναι πολύ λίγες. 

·         Ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα για τις αγορές, καθώς θα σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο.

·         Οι επενδυτές είναι πολύ αισιόδοξοι στις προσδοκίες τους για τα επιτόκια, καθώς στις αρχές του έτους προεξοφλούσαν μειώσεις 158 μονάδων βάσης από τη Fed και τώρα έχουν περιοριστεί στις 84,5 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Βλέπει περιθώρια για διεύρυνση του ράλι στις αγορές

Deutsche Bank για αγορές: Ο χάρτης των ρεκόρ – Μακρύς ο δρόμος για το 1999 για την Αθήνα

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News