Business & Finance Σάββατο 24/02/2024, 21:44
BUSINESS & FINANCE

W. Buffett: Ο Charlie Munger υπήρξε ο αρχιτέκτονας της σημερινής Berkshire Hathaway

W. Buffett: Ο Charlie Munger υπήρξε ο αρχιτέκτονας της σημερινής Berkshire Hathaway

Στην ετήσια επιστολή του, ο 93χρονος «Μάντης της Ομάχα» περιέγραψε λεπτομερώς τον καθοριστικό ρόλο του Munger που τον βοήθησε να επεκτείνει τον όμιλό του και αναλογίστηκε τη γόνιμη σχέση του με το αγαπημένο του δεξί χέρι. 

«Στην πραγματικότητα, ο Charlie ήταν ο “αρχιτέκτονας” της σημερινής Berkshire, και εγώ λειτούργησα ως “γενικός εργολάβος” για να εκτελώ μέρα με τη μέρα την κατασκευή του οράματός του», έγραψε ο Buffett. «Ο Charlie δεν επιδίωξε ποτέ να πάρει τα εύσημα για τον ρόλο του ως δημιουργού, αλλά αντίθετα με άφησε να κάνω τις εμφανίσεις και να λάβω τους επαίνους. Κατά κάποιον τρόπο η σχέση του μαζί μου ήταν εν μέρει ο μεγαλύτερος αδελφός μου, εν μέρει στοργικός πατέρας μου».

Ο Munger πέθανε τον Νοέμβριο, περίπου ένα μήνα πριν από τα 100α γενέθλιά του. Η επενδυτική φιλοσοφία του Munger μεταδόθηκε στον νεαρό Buffett, δημιουργώντας έναν τεράστιο όμιλο που σήμερα αξίζει 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Buffett θυμήθηκε την αρχή της απόκτησης της Berkshire, που τότε ήταν μια υφαντουργία, και πώς ο Munger του εμφύσησε ένα σχέδιο για να μεταμορφώσει την εταιρεία.

«Ο Charlie, το 1965, με συμβούλεψε αμέσως: ‘Warren, ξέχνα το ενδεχόμενο να αγοράσεις ποτέ άλλη εταιρεία σαν την Berkshire. Αλλά τώρα που ελέγχεις την Berkshire, πρόσθεσε σε αυτήν υπέροχες επιχειρήσεις που αγοράζονται σε λογικές τιμές και παραιτήσου από την αγορά επιχειρήσεων σε υπέροχες τιμές. Με άλλα λόγια, εγκατέλειψε όλα όσα έμαθες από τον ήρωά σου, τον Ben Graham. Λειτουργεί, αλλά μόνο όταν εφαρμόζεται σε μικρή κλίμακα”. Με πολλές παλινωδίες ακολούθησα στη συνέχεια τις οδηγίες του», έγραφε ο Buffett στην επιστολή.

Ο Buffett σπούδασε κοντά στον μυθικό πατέρα των επενδύσεων αξίας Benjamin Graham στο Πανεπιστήμιο Columbia μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέπτυξε μια εξαιρετική ικανότητα στο να επιλέγει φθηνές μετοχές. Ο Munger ήταν αυτός που τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επενδυτική στρατηγική δεν μπορούσε να τον οδηγήσει στην κορυφή και ότι αν ήθελε να επεκτείνει σημαντικά την Berkshire, αυτό δεν θα ήταν αρκετό.

«Πολλά χρόνια αργότερα, ο Charlie έγινε συνεργάτης μου στη διαχείριση της Berkshire και, επανειλημμένα, με έσπρωξε πίσω στη λογική όταν οι παλιές μου συνήθειες βγήκαν στην επιφάνεια», δήλωσε ο Buffett. «Μέχρι τον θάνατό του, συνέχισε σε αυτόν τον ρόλο και μαζί, μαζί με εκείνους που από νωρίς επένδυσαν μαζί μας, καταλήξαμε πολύ καλύτερα από ό,τι ο Charlie και εγώ είχαμε ονειρευτεί ποτέ ότι ήταν δυνατόν».

Ο όμιλος με έδρα την Ομάχα – με συμμετοχές στα πάντα, από την ασφαλιστική Geico μέχρι την BNSF Railway και το παγωτό Dairy Queen- άγγιξε πρόσφατα διαδοχικά υψηλά ρεκόρ, διαπραγματευόμενος πάνω από 620.000 δολάρια για μετοχές κατηγορίας Α και διαθέτοντας χρηματιστηριακή αξία πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Berkshire έχει γίνει μια σπουδαία εταιρεία. Παρόλο που εγώ ήμουν επί μακρόν επικεφαλής του συνεργείου κατασκευής, ο Charlie θα πρέπει να πιστώνεται για πάντα ότι αυτός είναι ο αρχιτέκτονας», δήλωσε ο Buffett.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News