Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 22:46
BUSINESS & FINANCE

Η Berkshire του Buffett μειώνει το μερίδιο της στην HP και αποχωρεί από την General Motors

Η Berkshire του Buffett μειώνει το μερίδιο της στην HP και αποχωρεί από την General Motors

Η Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett μείωσε τον αριθμό των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό της το τρίτο τρίμηνο, εγκαταλείποντας τα στοιχήματα στις General Motors Co. και Activision Blizzard Inc. ενώ περιόρισε τη συμμετοχή της σε εταιρείες όπως η HP Inc.

Η αποχώρηση του ομίλου από την Activision ολοκληρώνει το arbitrage play του Buffett εν μέσω της παρατεταμένης προσπάθειας της κατασκευάστριας εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών να συγχωνευθεί με τη Microsoft Corp., η οποία προσέκρουσε σε αντιμονοπωλιακούς ελέγχους πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία τον Οκτώβριο.

Συνολικά, η Berkshire αποχώρησε από συμμετοχές σε επτά εταιρείες, χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της επένδυσής της στην Liberty Media Corp. και σε συναφείς οντότητες. Η αξία των γνωστοποιημένων επενδύσεών της μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 312,8 δισ. δολάρια. 

Ο όμιλος δήλωσε ότι είχε παραλείψει ορισμένα στοιχεία από αυτά που κατατέθηκαν εμπιστευτικά στις ρυθμιστικές αρχές και δεν είναι σαφές αν οι πληροφορίες που παρακρατήθηκαν αφορούσαν μια νέα ή υφιστάμενη θέση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτρέπει μερικές φορές στις εταιρείες να αποκρύπτουν πληροφορίες από το κοινό για να περιορίσουν τις copycat επενδύσεις, ενώ μια εταιρεία χτίζει ή μειώνει μια θέση.

Η Berkshire ήταν καθαρός πωλητής μετοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, βάζοντας στην τσέπη περίπου 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις μετοχών μετά τις αγορές τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτές οι πωλήσεις μετοχών συνέβαλαν σε ένα υψηλού επιπέδου πρόβλημα για τον όμιλο: μεγαλύτερη ρευστότητα από όση μπορεί να απορροφηθεί;. Μεγάλο μέρος του ποσού κατέληξε σε ομόλογα δημοσίου με βραχυπρόθεσμη λήξη, βοηθώντας την Berkshire να συγκεντρώσει ρεκόρ 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.

Νωρίτερα φέτος, ο Buffett έσπασε με την τυπική στρατηγική του να κρατάει μακροπρόθεσμα, αποκαλύπτοντας ότι αποσύρθηκε απότομα από μια θέση στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ο δισεκατομμυριούχος απέδωσε την απόφασή του στις ανησυχίες για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ταϊβάν, παρόλο που εξήρε την εταιρεία κατασκευής τσιπ ως «υπέροχη επιχείρηση».

Υπήρξαν και κάποιες άλλες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire φέτος, με τον όμιλο να έχει προηγουμένως αποχωρήσει από τις U.S. Bancorp και Bank of New York Mellon Corp. ακόμη και όταν ρίσκαρε επενδύοντας στην Capital One Financial Corp. εν μέσω μιας ταραχώδους περιόδου για τον κλάδο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News