Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 20:47
BUSINESS & FINANCE

Ecofin: Προς συζήτηση η ενίσχυση του ρόλου της ΕΤΕπ και στην άμυνα

Ecofin: Προς συζήτηση η ενίσχυση του ρόλου της ΕΤΕπ και στην άμυνα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. σχεδιάζουν να συζητήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αυτή την εβδομάδα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν την ένωση να ενισχύσει την ασφάλεια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κλήθηκαν να εξετάσουν εάν η ΕΤΕπ θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις προτεραιότητες πολιτικής της Ε.Ε., σύμφωνα με έγγραφο που προετοιμάστηκε για την άτυπη συνάντησή τους στις 23-24 Φεβρουαρίου στο Βέλγιο.

Επιπλέον, η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο, αναμένεται να περιγράψει το όραμά της σε εννέα προτεραιότητες – σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της «ενίσχυσης των επενδύσεων στην ασφάλεια και την άμυνα».

Η Ε.Ε. προσπαθεί να δώσει ώθηση στην αμυντική της βιομηχανία μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας βασικό επίκεντρο της υποψηφιότητάς της για δεύτερη θητεία.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ – έχουν προτείνει να χρησιμοποιηθεί κοινός δανεισμός για το σκοπό αυτό, έχει επίσης προταθεί η αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΤΕπ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε το Νοέμβριο ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε επιτέλους» για να ενισχύσουμε την υποστήριξη της ΕΤΕπ για την άμυνα, παρά τις πιθανές ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες. 

«Εξετάζουμε πώς η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στην ασφάλεια της ένωσης μπορεί να αναγνωριστεί καλύτερα από βιώσιμους χρηματοοικονομικούς επενδυτές», είπε.

Η τράπεζα το 2022 αποφάσισε να υποστηρίξει τον τεχνολογικό τομέα και τις υποδομές πολιτικής ασφάλειας μέσω της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια, η οποία διέθεσε χρηματοδότηση για έργα διπλής χρήσης με κυρίως μη στρατιωτικό σκοπό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα αγαθά τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση, τα όπλα και τα πυρομαχικά περιλαμβάνονται επί του παρόντος σε μια λίστα εξαιρούμενων δραστηριοτήτων και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.

Η ΕΤΕπ με έδρα το Λουξεμβούργο επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για επενδύσεις στην άμυνα. Η Καλβίνο, η οποία ανέλαβε τον ρόλο της τον Ιανουάριο, έχει τονίσει αντ’ αυτού τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Δεν είναι μόνο η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, η οποία συνορεύει με την ΕΕ, που προκαλεί ανησυχία στο μπλοκ. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες περιλαμβάνουν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα, τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και μια ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News