Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 20:27
BUSINESS & FINANCE

Orange: Υπό όρους έγκριση της συμφωνίας ύψους 18,6 δισ. ευρώ με τη Masmovil από την ΕΕ

Orange: Υπό όρους έγκριση της συμφωνίας ύψους 18,6 δισ. ευρώ με τη Masmovil από την ΕΕ

Η ισπανική θυγατρική της γαλλικής Orange SA και η Masmovil Ibercom SA εξασφάλισαν την υπό όρους έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα σχέδιο δημιουργίας του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη σύναψη συμφωνιών στον κλάδο.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η συμφωνία των δύο εταιρειών να πουλήσει άδειες φάσματος στην ανταγωνίστρια Digi Communications NV, καθώς και μια προσφορά για χονδρική περιαγωγή κατέστειλε τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό σχετικά με τη συμφωνία, η οποία μειώνει τον αριθμό των παικτών στην αγορά από τέσσερις σε τρεις -συχνά μια κόκκινη γραμμή για τις ρυθμιστικές αρχές. 

«Οι δεσμεύσεις που προσέφεραν τα μέρη θα επιτρέψουν στη Digi, τον μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο φορέα εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ισπανία, να αντιμετωπίσει την ισχυρή ανταγωνιστική πίεση που ασκεί η Masmovil», δήλωσε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ.

Η Orange και η Masmovil είναι ο δεύτερος και ο τέταρτος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός φορέας της Ισπανίας και θα έχουν συνδυασμένη επιχειρηματική αξία 18,6 δισ. ευρώ. Μαζί θα είναι μεγαλύτερες από το πρώην κρατικό μονοπώλιο Telefonica SA.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Christel Heydemann δήλωσε ότι το πράσινο φως της ΕΕ θα επιτρέψει στις εταιρείες να «δημιουργήσουν έναν ενιαίο, ισχυρότερο και πιο βιώσιμο παίκτη στην Ισπανία». Οι μετοχές της Orange σημείωσαν άνοδο 0,5% στις συναλλαγές στο Παρίσι.

Άδειες χρήσης φάσματος

Η Digi κατέληξε σε συμφωνία με την Orange και τη Masmovil τον Δεκέμβριο για την αγορά αδειών φάσματος αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ και για την επιλογή να συνάψει μελλοντική συμφωνία χονδρικής πώλησης στο δίκτυο της Orange. 

Η Επιτροπή έκρινε ότι το εκχωρούμενο φάσμα κινητής τηλεφωνίας θα επιτρέψει στη Digi να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ η προαιρετική συμφωνία εθνικής περιαγωγής θα βοηθήσει την εταιρεία να επεκτείνει την εμβέλειά της σε όλη την Ισπανία. Χωρίς τα διορθωτικά μέτρα, οι τιμές θα μπορούσαν να είχαν αυξηθεί κατά 10%, δήλωσε η ΕΕ.

Ο Erhan Gurses, αναλυτής τηλεπικοινωνιών στο Bloomberg Intelligence, δήλωσε ότι η έγκριση της ΕΕ ήρθε «με μέτρια μόνο διορθωτικά μέτρα που καλύπτουν τον κίνδυνο διαταραχής από τη Digi». 

Οι μετοχές της Digi αυξήθηκαν κατά 0,6% στις συναλλαγές στο Βουκουρέστι, καθώς ο δείκτης αναφοράς της Ρουμανίας υποχώρησε.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός επιχειρήσεων στις εθνικές τηλεφωνικές αγορές, οι συμφωνίες που μειώνουν τον ανταγωνισμό σε τρεις, έχουν δυσκολευτεί να κερδίσουν έγκριση. Η κατάσταση αυτή έχει απογοητεύσει τις εταιρείες που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε όλη την ΕΕ των 27 και να αποσβέσουν τις τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο φάσμα.

Μια πρόσφατη δικαστική απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ αποτέλεσε πλήγμα για την ενοποίηση, αφού οι δικαστές διέταξαν την επανεξέταση της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου να ανατρέψει το βέτο της ΕΕ στην προσφορά της CK Hutchison Holdings Ltd. για την ανταγωνιστική O2 στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Πέρυσι, η Κομισιόν εξέτασε επίσης σε βάθος την προσφορά της Orange για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της βελγικής ομοειδούς Voo SA, επιλέγοντας τελικά να εγκρίνει τη συμφωνία με διορθωτικά μέτρα που άνοιγαν την υποδομή δικτύου για τους ανταγωνιστές. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Έλεγχοι για τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον κλάδο των ενεργειακών ποτών

Επενδυτές και επιχειρήσεις απειλούνται από την παγκόσμια γεωπολιτική κρίση

Τηλεπικοινωνίες: Με ρυθμούς χελώνας αναπτύσσονται τα δίκτυα 5G

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News