Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 20:58
BUSINESS & FINANCE

Έρευνα: Οι χρήστες του Ozempic μειώνουν τις δαπάνες ειδών παντοπωλείου

Έρευνα: Οι χρήστες του Ozempic μειώνουν τις δαπάνες ειδών παντοπωλείου

Υπάρχουν πλέον στοιχεία που δικαιολογούν την ανησυχία των παρασκευαστών σνακ για το πως σκευάσματα απώλειας βάρους που καταστέλλουν την όρεξη, όπως το Ozempic, θα πλήξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Όταν η μηνιαία δαπάνη για είδη παντοπωλείου προσαρμόζεται σε παράγοντες όπως το μέγεθος του νοικοκυριού και το εισόδημα, οι δαπάνες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα φάρμακα GLP-1 μειώθηκαν κατά 6% έως 9% έναντι των νοικοκυριών που δεν καταναλώνουν GLP-1, σημειώνει η Morgan Stanley σε έκθεση, επικαλούμενη έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Numerator. 

Ορισμένα είδη παντοπωλείου επηρεάζονται ιδιαίτερα, καθώς τα σνακ, τα αρτοσκευάσματα και τα παγωτά αγοράζονται λιγότερο από νοικοκυριά με χρήστες φαρμάκων GLP-1. Αυξήθηκαν αντίθετα οι πωλήσεις γιαουρτιού, ψαριού και σνακ λαχανικών.

Εταιρείες από τον χώρο λιανικής έως παραγωγοί συσκευασμένων τροφίμων σταθμίζουν τον αντίκτυπο από την αύξηση της χρήσης φαρμάκων GLP-1, μία κατηγορία που θα αυξηθεί σε μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart στις ΗΠΑ πέρυσι είπε ότι αυτοί που χρησιμοποιούν τα φάρμακα αγόραζαν λιγότερα τρόφιμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jorgensen, η εταιρεία του οποίου παρασκευάζει το Ozempic, σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι έχει λάβει κλήσεις από ομολόγους σε εταιρείες τροφίμων που είναι επιφυλακτικοί για τις πιθανές επιπτώσεις.

Η έρευνα Numerator από τον Ιανουάριο χρησιμοποιεί δεδομένα από περισσότερα από 90.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Έδειξε ότι το 12,3% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι είχαν ένα μέλος που έπαιρνε GLP-1 τον Ιανουάριο, έναντι 11,4% τον Οκτώβριο του 2023. Η αύξηση των χρηστών GLP-1 καθοδηγείται από τη θεραπεία απώλειας βάρους, σύμφωνα με την Morgan Stanley, με μεγαλύτερη μερίδα από αυτούς τους χρήστες που πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι όταν οι χρήστες GLP-1 σταματούν να παίρνουν αυτό το φάρμακο, οι μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News