Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 13:27
BUSINESS & FINANCE

«Φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων έβαλε η Τουρκία

Αμετάβλητο στο 17% το βασικό επιτόκιο

«Φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων έβαλε η Τουρκία

Αμετάβλητο διατηρήθηκε το βασικό επιτόκιο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, στην πρώτη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής για το 2021.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας παρέμεινε στο 17%, σε μια κίνηση η οποία έβαλε «φρένο» στις δύο διαδοχικές αυξήσεις που προηγήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ, προέβη σε δύο γενναίες αυξήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί από 10,25% στο 17%.

Πρόκειται για άνοδο 675 μονάδων βάσης, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του καλπάζοντος πληθωρισμού και στήριξης της τουρκικής λίρας.

Η στρατηγική αυτή, πάντως, έχει αποδώσει καρπούς, με το τουρκικό νόμισμα να ανακάμπτει από το χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,5 λίρες ανά δολάριο) και να επιστρέφει στα επίπεδα των 7,3 λιρών ανά δολάριο.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζα, η λίρα κινείται ήπια ανοδικά, καθώς βρίσκεται στις 7,373 ανά δολάριο και στις 8,9606 ανά ευρώ.

Πρόσφατα, πάντως, σε δημόσια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε εναντίον μιας νέας αύξησης των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας την αντισυμβατική και αμφιλεγόμενη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον υψηλό πληθωρισμό.

Μία άποψη, η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη γνώμη με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν τα υψηλά επιτόκια ως λύση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News