BUSINESS & FINANCE

Πλατφόρμα e-αμφισβήτησης του φορολογητέου εισοδήματος

Πλατφόρμα e-αμφισβήτησης του φορολογητέου εισοδήματος

Χρονιά καινοτομιών το 2024 για τις φορολογικές δηλώσεις: προσυμπληρωμένες δηλώσεις για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους που δεν είχαν ουσιαστική αλλαγή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση λαμβάνοντας απλώς έναν μισθό ή μια σύνταξη αλλά και χρονιά ενεργοποίησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για περισσότερους από 700.000 αυτοαπασχολούμενους. Ουσιαστικά, οι επαγγελματίες θα λάβουν στα χέρια τους ένα εκκαθαριστικό το οποίο θα υπολογίζει σε ξεχωριστό κωδικό το τεκμαρτό εισόδημα. Αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του τελικού φόρου εισοδήματος.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης αυτού του ελάχιστου εισοδήματος. Για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, ο επαγγελματίας θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να υποστεί φορολογικό έλεγχο και αν δικαιωθεί, τότε και μόνο τότε θα αναιρείται το αρχικό εκκαθαριστικό και θα εκδίδεται καινούργιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του ισχυρισμούς του φορολογούμενου.

Προκειμένου να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να υποδεχτεί τα αιτήματα όσων θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια. Υπάρχουν οι αντικειμενικοί λόγοι αμφισβήτησης που τους ονοματίζει ο νόμος (στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, καθώς και άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) υπάρχουν και οι υποκειμενικοί λόγοι που μπορεί να θεωρεί ότι συντρέχουν ο κάθε επαγγελματίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα υπάρξει ανταπόκριση των επαγγελματιών σε αυτή τη διαδικασία καθώς ο φορολογικός έλεγχος λειτουργεί ως «φόβητρο». Στα τεκμήρια διαβίωσης πάντως που υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία -όχι αυτοματοποιημένη προς το παρόν- η ανταπόκριση των φορολογουμένων είναι πολύ περιορισμένη.

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική η προσυμπλήρωση εσόδων – εξόδων στις δηλώσεις ΦΠΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για 1 εκατ. φορολογούμενους

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια – Για ποιους δεν θα ισχύσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News