Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 22:28
BUSINESS & FINANCE

Πωλείται στα 500 εκατ. ευρώ η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία

Πωλείται στα 500 εκατ. ευρώ η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία

Το πολυτελές παραλιακό κτήμα της Σαρδηνίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπου κάποτε έκανε διακοπές με τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου, πωλείται για 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πέντε παιδιά του εκλιπόντος Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών, συμφώνησαν να πωλήσουν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα διατεθεί ιδιωτικά από τον σύμβουλο ακινήτων Dils με έδρα το Μιλάνο, σύμφωνα με πηγές. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dil, Τζουζέπε Αμιτράνο, αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της εταιρείας συμμετοχών της οικογένειας Μπερλουσκόνι Fininvest αρνήθηκε επίσης κάθε σχόλιο. 

Ο μεγιστάνας των ακινήτων που έγινε και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πολιτικός αγόρασε το κτήμα έκτασης 110 εκταρίων στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, γνωστό ως Costa Smeralda, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το ανακαίνισε εξ ολοκλήρου.

Το πολυτελές ακίνητο, το οποίο διαθέτει 68 δωμάτια, άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, πολλές πισίνες, γήπεδα τένις, κήπους μεγέθους 80 γηπέδων ποδοσφαίρου και ένα αμφιθέατρο, φιλοξενούσε κάποτε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ.

Το 2004, ο Μπλερ δέχτηκε ένα εκθαμβωτικό σόου πυροτεχνημάτων, το οποίο έγραφε το «Viva Tony».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε επίσης διακοπές στη Villa Certosa με τον Μπερλουσκόνι πολλές φορές μεταξύ 2003 και 2010.

Στους πιθανούς αγοραστές περιλαμβάνονται δισεκατομμυριούχοι από τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η Dils θα επικοινωνήσει απευθείας με πιθανούς αγοραστές και δεν θα υπάρξει δημόσια διαφήμιση του ακινήτου.

Το ακίνητο θα μπορούσε επίσης να ενδιαφέρει διεθνείς ομίλους πολυτελούς φιλοξενίας, σύμφωνα με τις πηγές. 

Το νησί της Σαρδηνίας ήταν παραδοσιακά δημοφιλής προορισμός για Ρώσους ολιγάρχες και αρκετές από τις πιο πολυτελείς βίλες στην περιοχή Costa Smeralda, που περιλαμβάνει τα θέρετρα Porto Cervo και Porto Rotondo, αποκτήθηκαν τη δεκαετία του 1990 από Ρώσους υπηκόους. Ωστόσο, το τρέχον καθεστώς κυρώσεων που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία καθιστά απίθανη την αγορά από Ρώσους υπηκόους.

Σύμφωνα με εκτίμηση του 2021 η περιουσία ήταν αξίας 260 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα ζητούμενη τιμή είναι υψηλότερη από αυτή που ήλπιζε να βγάλει η οικογένεια από την πώληση, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η Villa Certosa φέρεται να έχει βγει στην αγορά δύο φορές στο παρελθόν, το 2010 και το 2015. Αλλά ο Μπερλουσκόνι πάντα αρνιόταν τις φήμες για πιθανή πώληση.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπερλουσκόνι απέρριψε μια προσφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να ήταν η δεύτερη απόπειρα αγοράς από την οικογένεια αλ Σαούντ.

Τα μεγαλύτερα ακίνητα του αείμνηστου Μπερλουσκόνι τελούσαν στον έλεγχο της Idra, μιας εταιρείας ακινήτων.

Πριν από το θάνατό του πέρυσι, τα έξοδα διαχείρισης για τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του ακίνητου της Σαρδηνίας που πωλείται τώρα, αυξήθηκαν από 21 εκατ. ευρώ σε 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες. Πάνω από το μισό κόστος συνδέθηκε με επισκευές και συντήρηση των εξωτερικών χώρων. Το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια κατέχει πολλά άλλα ακίνητα μέσω πολλών άλλων εταιρειών στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Ενώ ορισμένα ακριβά περιουσιακά στοιχεία όπως η Villa Certosa θα πωληθούν, άλλα θα παραμείνουν στην οικογένεια.

Η κόρη Μαρίνα Μπερλουσκόνι, πρόεδρος της Fininvest, πρόκειται να αποκτήσει τη Villa Campari στη λίμνη Ματζόρε στη Βόρεια Ιταλία από τα αδέρφια της, σύμφωνα με άτομο κοντά στην οικογένεια. Η μικρότερη αδερφή της Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι έχει σχέδια να αγοράσει, επίσης από τα αδέρφια της, την πλήρη ιδιοκτησία της Villa Macherio, της περιουσίας κοντά στο Μιλάνο, όπου μεγάλωσαν η ίδια και τα αδέρφια της από το δεύτερο γάμο του Μπερλουσκόνι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News