Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Πάνω από τα 100 χιλ. δολ. την ημέρα το κόστος για τα τάνκερ εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Πάνω από τα 100 χιλ. δολ. την ημέρα το κόστος για τα τάνκερ εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Στα 101.000 δολάρια την ημέρα (+3%) αυξήθηκε την Πέμπτη το κόστος για τη μεταφορά προϊόντων διύλισης από τη Μέση Ανατολή στην Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία του Baltic Exchange στο Λονδίνο. Ποσό που είναι το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη διαδρομή από το 2020, όταν μια υπερπροσφορά που προκλήθηκε από πανδημία οδήγησε τους εμπόρους να σπεύδουν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο σε κάθε είδους πλοίο που μπορούσαν να βρουν. 

 

Πάνω από τα 100 χιλ. δολ. την ημέρα το κόστος για τα τάνκερ εξαιτίας της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα-1

 

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης αυξάνουν σταθερά τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα πετρελαιοφόρα άρχισαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις όταν εκδόθηκαν οδηγίες στα πλοία να μείνουν μακριά από την περιοχή μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο κομμάτι του εμπορικού στόλου να αποφύγει την πλωτή οδό. 

Έκτοτε, οι τιμές των τάνκερ που μεταφέρουν καύσιμα όπως βενζίνη, ντίζελ και ένα ραφιναρισμένο προϊόν γνωστό ως νάφθα έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα, καθώς τα πλοία διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις είτε για να μεταφέρουν φορτία στην Ασία είτε για να τα μεταφέρουν χιλιάδες μίλια γύρω από την Αφρική. 

Η κίνηση αυτή φαίνεται επίσης στα κέρδη των πλοίων που μεταφέρουν βαρέλια από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, τα πλοία σε αυτή τη διαδρομή κερδίζουν τώρα μεταξύ 97.000 και 117.000 δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baltic Exchange. Ένα τέτοιο δρομολόγιο ήταν το υψηλότερο από τότε που άρχισαν να δημοσιεύονται τον Σεπτέμβριο του 2022.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, με φόντο συνομιλίες για ανακωχή

Υεμένη: Οι Χούθι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν

Χατζηθεοδοσίου: 200.000 κοντέινερ δεν έφτασαν στον Πειραιά λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News