Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 17:56
BUSINESS & FINANCE

Χατζηθεοδοσίου: 200.000 κοντέινερ δεν έφτασαν στον Πειραιά λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Χατζηθεοδοσίου: 200.000 κοντέινερ δεν έφτασαν στον Πειραιά λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ανατιμήσεις στο κόστος εμπορευμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά δεν έμεινε ανεπηρέαστα, δήλωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρωτόγνωρη κατάσταση και το πώς επηρεάζει την αγορά, εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού (της διώρυγας του Σουέζ) και ουσιαστικά αυτό που υποχρεώνονται τα πλοία αυτά είναι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που σημαίνει 15 έως 20 μέρες καθυστέρηση».

Σημείωσε επίσης ότι η καθυστέρηση αυτή εκτός από τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης έχει επιπτώσεις και στο κόστος μεταφοράς, τονίζοντας ότι κάθε κοντέινερ επιβαρύνεται πλέον με 6.000 δολάρια αλλά και αυξημένα ασφάλιστρα.

Kαι όπως επισήμανε η χώρα μας εισάγει καύσιμα με δεξαμενόπλοια που μέχρι πρόσφατα περνούσαν από το Σουέζ γεγονός που σημαίνει ότι όσο το πλοίο καθυστερεί τα καύσιμα θα πωληθούν σε αυξημένη τιμή. «Η αύξηση και ο πληθωρισμός θα είναι παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Θύμα της κρίσης στο Σουέζ και το λιμάνι του Πειραιά

Το χάος στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνει νέο πληθωριστικό κύμα – Κίνδυνος για την Ελλάδα

Η κρίση στο Σουέζ απειλεί τη διεθνή οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News