Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Χαλκός: Η Χιλή αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή εν αναμονή της ομαλοποίησης των επιτοκίων

Χαλκός: Η Χιλή αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή εν αναμονή της ομαλοποίησης των επιτοκίων

Η Χιλή, κορυφαίος προμηθευτής χαλκού, αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του μετάλλου με βάση την προοπτική χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη ζήτηση κατά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο κρατικός οργανισμός χαλκού Cochilco δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 3,85 δολάρια ανά λίβρα φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,75 δολάρια. Βλέπει ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 3,90 δολάρια το επόμενο έτος. Το μέταλλο διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 3,78 δολάρια ανά λίβρα.

 

Χαλκός: Η Χιλή αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή εν αναμονή της ομαλοποίησης των επιτοκίων-1

 

Οι προοπτικές για το μέταλλο καλωδίων βελτιώνονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ επιδιώκουν την ομαλοποίηση των επιτοκίων. Η επιτάχυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων ωθεί επίσης την πρόσθετη ζήτηση. Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν την αύξηση των παγκόσμιων γεωπολιτικών κινδύνων.

Η παγκόσμια παραγωγή χαλκού αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,8% φέτος, ξεπερνώντας την αύξηση της ζήτησης κατά 3,2%, με αποτέλεσμα ένα μικρό πλεόνασμα. Σίγουρα, η επιστροφή στο πλεόνασμα είναι ευάλωτη σε διάψευση των προσδοκιών από την πλευρά της προσφοράς.

Η παραγωγή της Χιλής αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7% φέτος και κατά 6,4% το επόμενο έτος, διατηρώντας τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός, δήλωσε η Cochilco. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα καταλάβει τη δεύτερη θέση φέτος, υποβιβάζοντας το Περού στην τρίτη θέση, εκτιμά ο οργανισμός.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η απόλυση ενός CEO και τα ατελείωτα προβλήματα της βιομηχανίας εξόρυξης

Πόσο δύσκολοι θα γίνουν οι δρόμοι του θαλάσσιου εμπορίου – Οι βασικές αιτίες

Ράλι στις τιμές του χαλκού με ώθηση από τους δείκτες PMI των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News