Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Ράλι στις τιμές του χαλκού με ώθηση από τους δείκτες PMI των ΗΠΑ

Ράλι στις τιμές του χαλκού με ώθηση από τους δείκτες PMI των ΗΠΑ

Ο χαλκός σημείωσε ράλι μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η χαλάρωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αύξησαν τη ζήτηση.

Το μέταλλο σημείωσε άνοδο έως και 1,4% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, παρακολουθώντας τις κινήσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών. Το κλίμα ενισχύθηκε από οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά από συνεχόμενους μήνες στασιμότητας.

Το ράλι ακολουθεί την πτώση του χαλκού στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο τη Δευτέρα, υπό την πίεση της εκτίναξης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς έχουν έκτοτε υποχωρήσει, προσφέροντας μια ανάσα στα εμπορεύματα. 

Με τη ζήτηση από την Κίνα -τον κορυφαίο καταναλωτή χαλκού στον κόσμο- να δείχνει ανθεκτικότητα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα εκφωνήσει ομιλία στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, η οποία θα παρακολουθείται στενά για ενδείξεις σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Οτιδήποτε υποδεικνύει περαιτέρω σύσφιξη είναι πιθανό να είναι αρνητικό για τον χαλκό, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος για τους κατασκευαστές και τις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ υπονομεύουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών. Την περασμένη εβδομάδα ο Powell ανέφερε ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την προοπτική μιας ακόμη αύξησης.

Ο χαλκός σημείωνε άνοδο 1% στα 8.050 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 17:41 τοπική ώρα. Άλλα μέταλλα σημείωσαν επίσης ράλι, με το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο να προσθέτουν αμφότερα πάνω από 1%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News