Business & Finance Κυριακή 14/01/2024, 18:34
BUSINESS & FINANCE

Με αυτές τις 2 δεξιότητες θα είστε πιο επιτυχημένοι, σύμφωνα με μία ψυχοθεραπεύτρια

Με αυτές τις 2 δεξιότητες θα είστε πιο επιτυχημένοι, σύμφωνα με μία ψυχοθεραπεύτρια

«Αν θέλετε το 2024 να είναι μια σπουδαία χρονιά, αρχίστε να αναπτύσσετε αμέσως τις δεξιότητες», λέει η Farah Harris, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας με έδρα το Flossmoor του Ιλινόις.

Σύμφωνα με τη Harris, η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της αυτογνωσίας μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις φιλοδοξίες σας -ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή τι προσπαθείτε να πετύχετε.

«Είναι απαραίτητο να εξασκηθείτε στην πραγματοποίηση διαλειμμάτων, ώστε να μπορείτε πραγματικά να αισθάνεστε τα συναισθήματά σας», λέει ο Harris στο CNBC Make It, προσθέτοντας ότι «η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητά μας είναι απαραίτητη για εμάς».

Το να αισθάνεστε τα συναισθήματά σας, όπως το θέτει η Harris, σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τους στόχους σας -όπως το κίνητρο, η ευτυχία ή ο φόβος- και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που τα λαμβάνει υπόψη του.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτές τις δεξιότητες αναλύοντας τι θέλετε να πετύχετε και γιατί θέλετε να το πετύχετε και μαθαίνοντας να διαχωρίζετε την ταυτότητά σας από τη δουλειά σας, δύο συνηθισμένες παγίδες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, λέει η Harris.

Δείτε πώς

Ανακαλύψτε το «γιατί» πίσω από τους στόχους σας

Πολλοί άνθρωποι θα θέσουν (έχουν θέσει) στόχους για το νέο έτος, όπως «θα πηγαίνω στο γυμναστήριο τρεις ημέρες την εβδομάδα» ή «θα μειώσω τις υπερβολικές δαπάνες μου στο μισό φέτος».

Πολλές από αυτές τις αποφάσεις θα αποτύχουν επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί με τρόπο «φιλικό» προς τον τρόπο που λειτουργεί και σκέπτεται το άτομο, λέει ο Harris. Αν θέλετε να πηγαίνετε περισσότερο στο γυμναστήριο, πιθανώς υπάρχει λόγος -και αυτός πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατύπωση του στόχου σας.

«Πρέπει να είστε σε θέση να έχετε κάποιου είδους συναισθηματική σύνδεση με τον στόχο», λέει ο Harris. «Διαφορετικά, είναι εφήμερος».

Για να το πετύχετε αυτό, διαμορφώστε τους στόχους σας ως εξής, λέει:

  • Αναγνωρίζω ότι όταν τρώω πιο υγιεινά, κοιμάμαι καλύτερα τη νύχτα.
  • Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο, για να αυξήσω τη μακροζωία μου.
  • Νιώθω περήφανος/η όταν περιορίζω τις καταναλωτικές μου συνήθειες, οπότε θέλω να ξοδεύω ένα Χ ποσό για διασκέδαση κάθε μήνα.
  • Θα δώσω προτεραιότητα στις ημέρες ψυχικής υγείας, ώστε να μπορώ να αποδίδω καλύτερα στη δουλειά.

Η στρατηγική απαιτεί να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, κάτι που σας βοηθά εγγενώς να αναπτύξετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, λέει ο Harris.

Συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια και η υπερηφάνεια είναι εξαιρετικοί οδηγοί στόχων, επειδή σας ενθαρρύνουν να έχετε μια «μακροπρόθεσμη προοπτική των σημερινών ενεργειών»,  έγραψε ο ψυχολόγος David Desteno στο περιοδικό Greater Good Science Magazine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ το 2020.

Διαχωρίστε προσωπική και επαγγελματική ζωή

Είναι δύσκολο να πετύχετε τους στόχους σας στον εργασιακό σας χώρο όταν αισθάνεστε ανίκανοι να το κάνετε ή σαν να μην ανήκετε στον ρόλο σας.

Ο διαχωρισμός του ποιος είστε από τη δουλειά που κάνετε μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος που ξεχνάει να υποβάλει ένα σχέδιο μαθήματος δεν τον καθιστά κακό δάσκαλο. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψει πάνω στις ικανότητες οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου του.

«Το θέμα είναι τι κάνω στη δουλειά, όχι ποιος είμαι», λέει η Harris. «Το να είσαι και το να κάνεις πρέπει να είναι ξεχωριστά, ώστε να μπορούμε πραγματικά να εστιάσουμε στους τομείς στους οποίους χρειαζόμαστε βελτίωση».

Ακόμα και η απλή απαγγελία ενός καθημερινού μάντρα όπως «Δεν είμαι η δουλειά μου» μπορεί να βοηθήσει, λέει η Harris. Συνιστά επίσης να αφιερώνετε χρόνο για τα χόμπι σας, τις σχέσεις σας ή οτιδήποτε άλλο εκτός δουλειάς που σας κάνει ευτυχισμένους.

Και οι δύο πράξεις βοηθούν στην ενίσχυση της αυτογνωσίας σας, λέει. Πρόκειται για μια «υποτιμημένη» δεξιότητα που μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί στη δουλειά σας, να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και να χτίζετε ισχυρότερες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, δήλωσε στο Make It τον Ιούνιο η νευροεπιστήμονας Juliette Han που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ.

«Μπορείτε να έχετε όλες τις τεχνικές δεξιότητες και το χάρισμα του κόσμου, αλλά αν αγνοείτε τελείως τον εαυτό σας, το πώς εμφανίζεστε και πώς αλληλεπιδράτε στον κόσμο, είναι πολύ πιο δύσκολο να οικοδομήσετε ισχυρές σχέσεις, να αλληλεπιδράσετε με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας και να εμβαθύνετε τις φιλίες που χρειάζεστε για να πετύχετε πραγματικά», τόνισε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η τεμπελιά μας κάνει καλό –Τι κάνουν αυτοί που έχουν ανακαλύψει το μυστικό της ζωής

Τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματά τους οι νέοι το 2024;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News