Life & Arts Τετάρτη 30/08/2023, 07:03
LIFE & ARTS

Η τεμπελιά μας κάνει καλό –Τι κάνουν αυτοί που έχουν ανακαλύψει το μυστικό της ζωής

Η τεμπελιά μας κάνει καλό –Τι κάνουν αυτοί που έχουν ανακαλύψει το μυστικό της ζωής

Φανταστείτε έναν τρόπο να βελτιώσετε την υγεία και τη μακροζωία σας χωρίς αυστηρή δίαιτα, επίπονη καθημερινή άσκηση, ακριβά superfoods, συμπληρώματα ή χάπια.

Ο συγγραφέας Dan Buettner ισχυρίζεται ότι τον βρήκε στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του κόσμου, εκεί όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Ο ερευνητής, που έχει αφιερώσει 20 χρόνια στη διατριβή του για τις Μπλε Ζώνες, ισχυρίζεται ότι σε αυτά τα μέρη, οι άνθρωποι δεν είναι μανιακοί με την υγεία και δεν κάνουν κάποια μεγάλη προσπάθεια για να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής τους.

Αντίθετα, μέρα με τη μέρα, ωθούνται απαλά σε μια υγιεινή ζωή. Εκ πρώτης όψεως, κανείς θα τους χαρακτήριζε και τεμπέληδες, καθώς παραλείπουν την έντονη άσκηση αλλά τις περισσότερες φορές, όχι τον μεσημεριανό υπνάκο. Το περιβάλλον γύρω τους είναι ρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η ευεξία για την οποία άλλοι κοπιάζουν και πληρώνουν ακριβά, να συμβαίνει σχεδόν κατά λάθος.

«Ο λόγος που ζουν πολύ δεν είναι επειδή επιδιώκουν τη μακροζωία, αλλά επειδή η μακροζωία έρχεται μόνη της», είπε στο Business Insider ο Buettner, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο πάνω στις Μπλε Ζώνες. Το σχετικό ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο Netflix σήμερα.

Τι κάνουν διαφορετικά οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες

Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών δεν είναι ακριβώς τεμπέληδες. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάνουν πράγματα που είναι καλά για το σώμα τους, τον εγκέφαλό τους και τη διάθεσή τους. Απλώς δεν το αντιλαμβάνονται.

Τρώνε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ντόπιο μέλι, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τη ζάχαρη να μην έχουν πολύ χώρο στο τραπέζι τους. Περνούν χρόνο με αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν ξεχνούν ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και κρατούν υπό έλεγχο το άγχος τους.  Περπατούν αντί να οδηγούν, γιατί μένουν σε μέρη όπου αυτό βολεύει περισσότερο.  

Μία από τις Μπλε Ζώνες του Buettner είναι το νησί της Ικαρίας. Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών σύμφωνα με την έρευνά του; Εκεί, οι άνθρωποι έμαθαν εξ ανάγκης να τρώνε ντόπια προϊόντα, καθώς η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν δύσκολη. Πίνουν αφεψήματα από φασκόμηλο και δεντρολίβανο, πλούσια σε στοιχεία που βοηθούν την υγεία, καταναλώνουν ντόπιο μέλι το οποίο δεν βράζουν ποτέ, ενώ πίνουν και 1-2 ποτήρια κρασί με το βραδινό και με καλή παρέα.

Στη Λόμα Λίντα, λίγο έξω από το Λος Άντζελες, η οποία αποτελεί και τη μοναδική Μπλε Ζώνη της Αμερικής, οι κάτοικοι δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση υγιεινών τροφών, όπως ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φασόλια, και γενικά δεν καταναλώνουν κρέας ή αλκοόλ.

Στη Σαρδηνία της Ιταλίας, το περπάτημα στις απότομες πλαγιές των λόφων είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, όπως ακριβώς είναι η περιποίηση των κήπων στην Οκινάουα της Ιαπωνίας ή το κόψιμο των κορμών δέντρων στη χερσόνησο Nicoya στην Κόστα Ρίκα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόση άσκηση χρειάζεστε την ημέρα; Λιγότερη από ό,τι νομίζετε

Έξι tips για να κερδίσετε έως και 13 χρόνια ζωής

Έρευνα-έκπληξη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την υγιεινή διατροφή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS