Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

ΗΑΕ: Άλμα 92% στη χρηματοδότηση του fintech κόντρα στην παγκόσμια πτώση 48%

ΗΑΕ: Άλμα 92% στη χρηματοδότηση του fintech κόντρα στην παγκόσμια πτώση 48%

Η αγορά fintech γνώρισε περισσότερο πόνο το 2023, με τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά το ήμισυ, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ανάγκασαν τους επενδυτές να «σφίξουν το ζωνάρι» τους, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία για τις επενδύσεις που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο CNBC.

Τα στοιχεία από την Innovate Finance, φορέα του κλάδου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε fintech πέρυσι συρρικνώθηκαν κατά 51,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένες κατά 48% από το 2022, όταν οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα ανήλθαν σε 99 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών άντλησης κεφαλαίων fintech μειώθηκε επίσης σημαντικά, σε 3.973 το 2023 από 6.397 το 2022 – πτώση 61%.

Ωστόσο, παρά την πτώση, υπήρχε ένας σημαντικός παίκτης στη λίστα της Innovate Finance όσον αφορά στη χρηματοδότηση: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με την Innovate Finance, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είδαν τις συνολικές επενδύσεις να αυξάνονται κατά 92% το 2023, εν μέρει χάρη στους πιο φιλικούς κανονισμούς για το fintech και καθώς η υιοθέτηση της ψηφιακής τραπεζικής και άλλων εργαλείων επεκτάθηκε στην περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπήκαν στους 10 κορυφαίους καταλόγους των πιο καλά χρηματοδοτούμενων κόμβων fintech το 2023, σύμφωνα με την Innovate Finance. Υπήρχαν περισσότερες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής στο top 10 πέρυσι σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες κατέβηκαν βαθμίδα στην κατάταξη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

«Ορισμένες από τις αγορές που υιοθετούν τώρα αυτήν την τεχνολογία, το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς των επενδύσεων», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Innovate Finance, Janine Hirt. Η Hirt σημείωσε ότι η δυναμική στην Ασία και τη Μέση Ανατολή πρόσφερε μια ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει τις συνεργασίες με χώρες σε αυτές τις περιοχές. 

Η αγορά των fintech επλήγη τους τελευταίους 12 μήνες, εν μέσω εντεινόμενων συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς, συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και της γενικότερης αβεβαιότητας που επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται δεύτερο μετά τις ΗΠΑ

Η Innovate Finance σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος για επενδύσεις fintech το 2023, με συνολική χρηματοδότηση για τον κλάδο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας της χώρας να ανέρχεται συνολικά σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μειωμένη κατά 63% από 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε περισσότερες επενδύσεις στο fintech από τις επόμενες 28 ευρωπαϊκές χώρες μαζί, σύμφωνα με την Innovate Finance.

Οι fintech του Λονδίνου άντλησαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με την πόλη να συνεχίζει να κυριαρχεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση fintech στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η μεγαλύτερη χώρα για επενδύσεις fintech, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και τα επίπεδα χρηματοδότησης παρέμειναν χαμηλότερα από το 2022, καθώς οι εταιρείες fintech αυξήθηκαν κατά 44% λιγότερο το 2023 από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η Ινδία ήρθε τρίτη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χώρα να αντλεί επενδύσεις fintech αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ενώ η Σιγκαπούρη ήταν τέταρτη με χρηματοδότηση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Κίνα πέμπτη με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξία των πέντε κορυφαίων μεγαλύτερων συμφωνιών παγκοσμίως το 2023 ήταν πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 18% των συνολικών παγκόσμιων επενδύσεων. 

Η Stripe άντλησε το μεγαλύτερο ποσό μετρητών, περί τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι Rapyd, Xpansiv, BharatPe και Ledger κέρδισαν τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία, αντίστοιχα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News