Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 21:24
ΒUSINESS & FINANCE

Worldline: Σε ελεύθερη πτώση – Προειδοποιεί για τον κλάδο fintech

Worldline: Σε ελεύθερη πτώση – Προειδοποιεί για τον κλάδο fintech

Η Worldline έστειλε νέες ριπές στον ευρωπαϊκό κλάδο fintech, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές πωλήσεών της και προειδοποιώντας για οικονομικές προκλήσεις που μείωσαν τη μετοχή της περισσότερο από το ήμισυ.

Η εταιρεία πληρωμών με έδρα τη Γαλλία, η οποία εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο εμπόρους παγκοσμίως, επικαλέστηκε την εξασθένηση της γερμανικής αγοράς και τους αυξανόμενους κινδύνους απάτης και εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που την ώθησαν να διακόψει τις σχέσεις με ορισμένους πελάτες. Η πτώση της μετοχής εξανέμισε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεφαλαιοποίησή της, μειώνοντάς την σε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, η CAB Payments με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά 72% αφού αναθεώρησε πτωτικά την καθοδήγηση εσόδων της. Και τον Αύγουστο, η Adyen NV υπέστη μεγάλες απώλειες, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τις fintech, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα lockdown ώθησαν περισσότερους καταναλωτές στο Διαδίκτυο για αγορές και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Έκτοτε, οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις και την ευρύτερη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής έχουν επαναφέρει στο έδαφος τις υψηλές μετοχές.

Η ανακοίνωση της Worldline υπογραμμίζει ότι τα νοικοκυριά γίνονται πιο προσεκτικά, λέγοντας ότι οι διακριτικές δαπάνες βρίσκονται υπό πίεση, «επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την κερδοφορία μας».

Σημείωσε επίσης ότι ένα από τα αδύναμα σημεία του τρίτου τριμήνου ήταν ο τερματισμός ορισμένων πελατειακών σχέσεων στη Γερμανία. Νωρίτερα αυτό το έτος, η τοπική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή Bafin επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς σε μια θυγατρική στη χώρα επειδή απέτυχε να αποτρέψει την απάτη με πιστωτικές κάρτες από ορισμένα τρίτα μέρη. Ο πάροχος πληρωμών αναμένει να χάσει έως και 130 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από την απώλεια πελατών.

Στρατηγική εξαγορών

Ενώ οι δραστηριότητες της Worldline στον τομέα των πληρωμών μπορούν να αναχθούν στη δεκαετία του 1970, η σύγχρονη έκδοση της εταιρείας δημιουργήθηκε ως μονάδα ηλεκτρονικών πληρωμών της γαλλικής εταιρείας υπηρεσιών υπολογιστών Atos τη δεκαετία του 2000. Εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2014 και πέρασε τα επόμενα χρόνια ενοποιώντας τον κλάδο με μια σειρά από εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της δραστηριότητας πληρωμών του SIX Group για 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018.

«Η σημερινή ύφεση είναι ένα σημάδι της ολοκληρωτικής παράδοσης των επενδυτών», δήλωσε ο David Vignon, αντιπρόεδρος της έρευνας μετοχών στη Stifel. «Οι αμφιβολίες για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών παλαιού τύπου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι νεοεισερχόμενοι, όπως η Stripe ή η Adyen, θα παρείχαν καλύτερη τεχνολογία και θα κέρδιζαν μερίδια αγοράς».

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών πληρωμών παρουσιάζουν μεγάλη πτώση το 2023

Source: Bloomberg

Ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Gilles Grapinet κατέχει αυτό τον ρόλο από το 2013, καθοδηγώντας την εταιρεία στην αρχική δημόσια εγγραφή και στη μετέπειτα επιθετική στρατηγική εξαγορών. Το 2020, η Worldline εισήλθε στο γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη CAC 40.

Το ελβετικό χρηματιστήριο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Worldline με μερίδιο σχεδόν 11%, αποτέλεσμα της συμφωνίας του 2018, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη θέση του. 

«Λιγότερο επιθυμητές»

Εκτός από την ασθενέστερη οικονομική κατάσταση, οι αποτιμήσεις βρίσκονται επίσης υπό πίεση αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια σε υψηλά πολλών ετών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ζητώντας χρόνο για την περίοδο του φθηνού χρήματος. Αυτό αλλάζει τον υπολογισμό για το πού τοποθετούν τα χρήματά τους οι καταναλωτές. 

«Ενώ οι μετοχές ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι επιθυμητές μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές γίνονται πολύ επιλεκτικοί αντί να δίνουν στις εταιρείες το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, όπως ήταν κατά την εποχή των μηδενικών επιτοκίων», δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην RBC Brewin. «Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αποτελούν κινητήρια δύναμη της αύξησης των κερδών των παραδοσιακών τραπεζών, ο κλάδος fintech ξαφνικά φαίνεται λιγότερο επιθυμητός».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News