Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 21:22
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης χαλυβουργίας

Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης χαλυβουργίας

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, μετά τη μετωπική σύγκρουση με τον μέτοχο πλειοψηφικού πακέτου, της ArcelorMittal, σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής της.

Σε σημερινή συνάντηση, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αυξήσει το μερίδιό της στην Acciaierie d’Italia – γνωστή προηγουμένως ως Ilva – στο 66% από το 38% με κεφαλαιακή ένεση 320 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.  

Η ένεση κεφαλαίου και περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την εταιρεία θα ληφθούν μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia. 

Η απόφαση εθνικοποίησης της χαλυβουργίας έλαβε χώρα καθώς η ArcelorMittal έκανε πίσω στο αίτημα για συνεισφορά νέων κεφαλαίων. Εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο. 

Το μέλλον της μονάδας της πρώην Ilva έχει στοιχειώσει αλλεπάλληλες ιταλικές κυβερνήσεις από τότε που οι δραστηριότητες του χάλυβα τέθηκαν υπό καθεστώς διαχείρισης μετά την έρευνα που άρχισε το 2012. Αυτό προκάλεσε κρίση η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής χάλυβα, αναγκάζοντας την εταιρεία να τεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης με πολλά ερωτήματα για το μέλλον των 10.000 εργαζομένων της. 

Η κρίση έγινε πιο έντονη στο Ταράντο, στα νότια της Ιταλίας, όπου έχει την έδρα της η κύρια μονάδα της χαλυβουργίας. Δικαστικές αρχές συνέδεσαν τις τοπικές μονάδες χάλυβα με υψηλά ποσοστά καρκίνου και εκπομπών διοξειδίου στην περιοχή. 

Η εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου της Acciairie d’Italia εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης ιδιωτικοποίησης κρατικού ενεργητικού από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του αερομεταφορέα ITA Airways και του δικτύου τηλεφωνίας της Telecom Italia καθώς και της πώλησης μεριδίου στην Banca Monte dei Paschi di Siena. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News