BUSINESS & FINANCE

Στο «ψυγείο», επιδοτούμενη από το κράτος, η ΛΑΡΚΟ

Στο «ψυγείο», επιδοτούμενη από το κράτος,  η ΛΑΡΚΟ

Εναν ακόμη, τέταρτο, χρόνο θα παραμείνει στο ψυγείο, επιδοτούμενη όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό, η μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την εκποίησή της και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή έχει ολοκληρωθεί ήδη από πέρυσι και η ζήτηση για το νικέλιο διεθνώς είναι ισχυρή. Μια προβληματική επιχείρηση που έχει κοστίσει στους Ελληνες φορολογουμένους 5,77 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η νέα παράταση σημαίνει πως εκτός από την οικονομική επιβάρυνση, που είναι της τάξης του ενάμισι εκατομμυρίου τον μήνα για την πληρωμή συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους περίπου 900 εργαζομένους (που ναι μεν έχουν απολυθεί και αποζημιωθεί από πέρυσι, αλλά συνεχίζουν να απασχολούνται χωρίς αντικείμενο, αφού η βιομηχανία δεν παράγει πλέον τίποτα), το Δημόσιο θα συνεχίσει πιθανότατα να πληρώνει και τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση των κρατικών επιδοτήσεων προς τη ΛΑΡΚΟ. Τώρα, και με την προκήρυξη των εκλογών ante portas, το υπουργείο Οικονομικών πέρασε ρύθμιση σε νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμη μία παράταση της Ειδικής Διαχείρισης, τούτη τη φορά μάλιστα «γενναία», μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024. Την αιτιολογεί επικαλούμενο τον χρόνο που ισχυρίζεται πως χρειάζεται για να «ολοκληρωθεί η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ελληνικού Δημοσίου στον επενδυτή που προέκυψε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ». Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε και τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τους εργαζομένους της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2023.

Το σχέδιο

Ενόσω όμως οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται χωρίς αντικείμενο εργασίας, μια και η βιομηχανία είναι κλειστή από καιρό, κύκλοι της αγοράς διαπιστώνουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα από το γεγονός ότι δεν προχωράει το επιχειρηματικό σχέδιο των επενδυτών που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής σιδηρονικελίου και άλατος του θειικού νικελίου στους 20.000 τόνους ετησίως. Το άλας του θειικού νικελίου αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών από την αυτοκινητοβιομηχανία και η τιμή του είναι εξίσου υψηλή όσο το καθαρό νικέλιο και σαφώς υψηλότερη από το σιδηρονικέλιο. Με δεδομένη τη στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση αλλά και τη συνεχή ανάπτυξη της ζήτησης για αποθήκευση ενέργειας, εκτιμάται πως η ζήτηση θα παραμείνει μακροπρόθεσμα ισχυρή δημιουργώντας προϋποθέσεις επιστροφής της εταιρείας σε υγιή κερδοφορία.

Αντ’ αυτού η διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 παρατείνεται έως τον Φεβρουάριο του 2024, την ώρα μάλιστα που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings). Η ΛΑΡΚΟ αναδεικνύεται έτσι σε διαχρονικό μνημείο αβελτηρίας του ελληνικού Δημοσίου, αφού η λειτουργία της υπό κρατική διαχείριση υπολογίζεται πως για την περίοδο 1989-2019 έχει κοστίσει στους Ελληνες και στις Ελληνίδες φορολογουμένους το ποσό των 5,77 δισεκατομμυρίων σε σταθερές τιμές του 2015. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023. Το 2020 η ΛΑΡΚΟ χρωστούσε περίπου 480 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ). Από το 2008 μέχρι το 2019 η ΛΑΡΚΟ παρουσίασε κέρδη μόνο για τρία έτη (2010, 2011 και 2016), και ζημίες για τα υπόλοιπα εννέα έτη, ενώ οι σωρευτικές ζημίες της περιόδου ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης του ΚΕΦΙΜ, καθηγητές Γιώργος Μπήτρος και Κωνσταντίνος Σαραβάκος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν προβεί στην ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων της περιόδου 2008-2011 από τη ΛΑΡΚΟ, τότε θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 65,7 εκατ. ευρώ ως συνολικό πρόστιμο, ενώ για κάθε εξάμηνο μη ανάκτησης θα προστίθενται σε αυτό το ποσό 5,5 εκατ. ευρώ. Οπερ και εγένετο. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε τέθηκε σε Ειδική Διαχείριση η επιχείρηση και με διαγωνισμούς που πραγματοποίησε αφενός ο ειδικός διαχειριστής και αφετέρου το ΤΑΙΠΕΔ αναζητήθηκε στρατηγικός επενδυτής. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Ειδική Διαχείριση, που από κοινού διέθεσαν προς ενοικίαση και πώληση αντίστοιχα τα περιουσιακά στοιχεία και τα μεταλλευτικά και άλλα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, κατακύρωσαν το προηγούμενο διάστημα τους διαγωνισμούς στην προαναφερθείσα κοινοπραξία.

Διαβάστε επίσης: 

ΛΑΡΚΟ: Παρατείνεται η ειδική διαχείριση – Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους

Παρατείνεται η ειδική διαχείριση στη ΛΑΡΚΟ

Βusiness plan 250 εκατ. ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News