Business & Finance Κυριακή 24/12/2023, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Η άνοδος 160% και το μεγάλο στοίχημα του bitcoin: Το ETF θα προκαλέσει «σοκ ζήτησης»;

Η άνοδος 160% και το μεγάλο στοίχημα του bitcoin: Το ETF θα προκαλέσει «σοκ ζήτησης»;

Η αίσθηση της καταστροφής που κυρίευσε τις αγορές κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2022 «κάνοντας φτερά» 1,5 τρισεκατομμυρία δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, έδωσε τη θέση της δώδεκα μήνες αργότερα σε ένα πολύ διαφορετικό συναίσθημα: την απληστία.

Πρόκειται για έναν κόσμο μεγάλων ανατροπών: το Bitcoin επανήλθε με άνοδο άνω του 160% φέτος προσθέτοντας περίπου 530 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του. Μαζί με αυτό, μυριάδες μικρότερα tokens, από το Solana με υποστήριξη Sam Bankman-Fried μέχρι το memecoin με θέμα το σκύλο και το βάτραχο απογειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στην ανάληψη κινδύνου. Ένας επενδυτής που αγόρασε 100.000 δολάρια Solana στις αρχές του 2023 θα είχε τώρα κέρδος άνω των 800.000 δολαρίων.

Η αισιοδοξία ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα δώσουν σύντομα την πρώτη τους έγκριση σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει απευθείας στο Bitcoin έδωσε μεγάλη ανοδική ώθηση στο βασικό κρυπτονόμισμα. Οι επενδυτές θα μάθουν έως τις 10 Ιανουαρίου εάν αυτό το στοίχημα, το οποίο οι «ταύροι» των κρυπτονομισμάτων θεωρούν σχεδόν βέβαιο, θα υλοποιηθεί. 

«Η έγκριση των σποτ ETF θα είναι ένας σημαντικός καταλύτης, θα προκαλέσει σίγουρα ένα σοκ ζήτησης», καθώς οι μεγάλοι επενδυτές δεν διαθέτουν επί του παρόντος επενδυτικό κανάλι «υψηλού εύρους ζώνης, συμβατό» για το bitcoin», δήλωσε ο Michael Saylor, συνιδρυτής της MicroStrategy.

Οι αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούν να έχουν πολλούς επικριτές που υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ουσιαστικά άχρηστα και αποτελούν καταφύγιο για εγκληματίες. Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, συμφώνησε τον Νοέμβριο να πληρώσει πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων για μια σειρά παραβιάσεων και ο διευθύνων σύμβουλος Changpeng Zhao αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο Bankman-Fried έχει φυλακιστεί για απάτη στο FTX και η ρευστότητα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

Ακολουθεί μια σειρά από γραφήματα που δείχνουν πώς τα πήγαν τα κρυπτονομίσματα το 2023.

Ενας έτος μεγάλων ανατροφπών για το bitcoin

Το μεγαλύτερο ψηφιακό ενεργητικό ξεπέρασε σε επίδοση τις διεθνείς μετοχές και τον χρυσό το 2023

Source: Bloomberg

Το ράλι του Bitcoin φέτος ξεπέρασε τις μετοχές και το χρυσό. Οι υποστηρικτές λένε ότι το λεγόμενο halving, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και αναμένεται την Άνοιξη του 2024 περιορίζοντας κατά το ήμισυ την κυκλοφορία του bitcoin, θα προσφέρει ακόμη ένα στήριγμα παράλληλα με τη δυνητική ζήτηση ETF. Το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το ρεκόρ του Νοεμβρίου 2021, που ήταν σχεδόν τα 69.000 δολάρια. 

Οι εξορύκτες Bitcoin Marathon Digital Holdings και Riot Platforms, το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ Coinbase Global και η εταιρεία λογισμικού που έγινε επενδυτής σε bitcoin, MicroStrategy σημείωσαν άνοδο καθώς οι αγορές κρυπτονομισμάτων ανέκαμψαν. Το κέρδος σχεδόν 400% της Coinbase αντιστάθμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένης της αγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για φερόμενη λειτουργία μιας μη εγγεγραμμένης πλατφόρμας, μια κατηγορία που αμφισβητεί η εταιρεία.

Bitcoin Options

Η ζήτηση για Bitcoin options έφθασε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα

Source: CCData. Note: Data as of Dec.15

Τα παράγωγα Bitcoin παρουσίασαν έκρηξη δραστηριότητας το 2023. Το ανοιχτό ενδιαφέρον σε οψιόν Bitcoin στο Deribit – το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο οψιόν σε crypto – ξεπέρασε τα 16 δισ. δολάρια για πρώτη φορά το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το CCData. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin έφτασε επίσης σε ορόσημο στο CME Group.

 

Σιωπηρή ανάκαμψη σε NFT

O όγκος συναλλαγών σε NFT μπορεί να έχει αυξηθεί, όμως εξακολουθεί να εκπροσωπεί μικρό μέρος των προηγούμενων υψηλών

Source: Nansen

Ο εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών για μη ανταλλάξιμα tokens (NFT) έχει αυξηθεί σημαντικά από χαμηλά επίπεδα κάτω των 50 εκατ. δολαρίων του Οκτωβρίου, φτάνοντας περίπου τα 180 εκατ. δολάρια αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Nansen. Ωστόσο, συνιστά ακόμη ένα μικρό μέρος από τα 1,8 δισ. δολάρια που καταγράφησαν το 2022, υποδηλώνοντας ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει γενικά πολλή δουλειά να κάνει για να αναζωπυρώσει το επίπεδο ενδιαφέροντος που προσέλκυσε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αγορά σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα

Οι συναλλαγές σε Bitcoin βούλιαξαν μετά την κατάρρευση του FTX

Source: Kaiko. Data as of Dec.17

Ενώ η τιμή του Bitcoin έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να έχει ανοικτές «πληγές» από την κατάρρευση της πλατφόρμας FTX του Bankman-Fried και της επενδυτικής εταιρείας του Alameda Research το Νοέμβριο του 2022. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε επίσης σε πτώση της ρευστότητας, καθιστώντας το token δυσκολότερο στη διαπραγμάτευση.

Το βάθος της αγοράς ή η ικανότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων να επωμίζεται σχετικά μεγάλες παραγγελίες χωρίς να επηρεάζει αδικαιολόγητα τις τιμές, καταδεικνύει το πρόβλημα. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών με πτώση εντός του 1% της μεσαίας τιμής του Bitcoin σε κεντρικά χρηματιστήρια έχει μειωθεί κατά 55% σε περίπου 680 εκατ. δολάρια από 1,5 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δείχνουν τα στοιχεία της Kaiko.

Το μερίδιο αγοράς των ανταλλακτηρίων crypto στις αρχές του 2023…

Το Binance διεκπεραίωσε άνω του 65% του όγκου συναλλαγών spot

Source: Kaiko

…Και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου….

Πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων των Upbit, Bybit και OKX κέρδισαν έδαφος, καθώς υποχώρησε το μερίδιο του Binance

Source: Kaiko

Υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο μερίδιο αγοράς των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων φέτος. Η Binance παραμένει ο μεγαλύτερος τόπος διαπραγμάτευσης, αλλά το μερίδιό της στις spot συναλλαγές μειώθηκε σε περίπου 44% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου από άνω από 65% στις αρχές του 2023, σύμφωνα με την Kaiko. Από την άλλη, πλατφόρμες με επίκεντρο την Ασία, όπως οι Upbit, Bybit και OKX, απέκτησαν μεγάλο μέρος της δραστηριότητας που έχασε η Binance.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ράλι και το 2024 στον χρυσό: Πού θα βρει στήριγμα

Τι γίνεται με το bitcoin, τον χρυσό και τη Fed;

Bitcoin: Γιατί σημειώνει ράλι 150% από τις αρχές του 2023 – Είναι ένα νέο bull market;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News