Business & Finance Κυριακή 24/12/2023, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Τι θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο των videogames

Τι θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο των videogames

Δεν είναι μόνο η ανθρώπινη ζωή που θα αναμορφωθεί από την ταχεία πρόοδο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Οι NPC (χαρακτήρες που δεν μπορούν να παίξουν), οι φιγούρες που κατοικούν δημιουργημένους κόσμους στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά μέχρι σήμερα πρέπει να εκτελούνται σε μεγάλο βαθμό σε περιορισμένα σενάρια θεωρούνται μία από τις πρώτες βασικές πτυχές gaming όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του παιχνιδιού.

Ο καλύτερος διάλογος είναι μόνο το πρώτο βήμα. «Δημιουργούμε την τεχνολογία που επιτρέπει στα NPC να εξελίσσονται πέρα από προκαθορισμένους ρόλους, να προσαρμόζονται στη συμπεριφορά των παικτών, να μαθαίνουν από τις αλληλεπιδράσεις και να συνεισφέρουν σε έναν ζωντανό κόσμο παιχνιδιών», δήλωσε ο Kylan Gibbs, Chief Product Officer και συνιδρυτής της Inworld AI. 

Είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και τους προγραμματιστές παιχνιδιών. Η μετάβαση από τους διαλόγους με σενάριο σε δυναμικές αφηγήσεις που βασίζονται σε παίκτες θα αυξήσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και τα έσοδα.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ ισχυρών τσιπ και gaming αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της ιστορίας επιτυχίας της Nvidia, αλλά υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη αίσθηση στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών ότι μόλις αρχίζει να φτάνει στο σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα απογειωθεί, μετά από κάποια αρχική αβεβαιότητα.

«Όλοι οι προγραμματιστές ενδιαφέρονται για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία ανάπτυξης παιχνιδιών», είπε ο John Spitzer, αντιπρόεδρος προγραμματιστών και τεχνολογίας απόδοσης στη Nvidia.

Ήταν πάντα αλήθεια ότι τα τεχνολογικά όρια και οι δυνατότητες υπερκαθορίζουν τους κόσμους του gaming που μπορούν να δημιουργήσουν οι προγραμματιστές. Η τεχνολογία πίσω από τα AI NPC, λέει ο Gibbs, θα γίνει καταλύτης για μια νέα εποχή αφήγησης, δημιουργικής έκφρασης και καινοτόμου παιχνιδιού. Πολλά από αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι «παιχνίδια που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί», είπε.

Ο Bing Gordon, σύμβουλος Inworld και πρώην chief creative officer στην Electronic Arts, είπε ότι οι μεγαλύτερες εξελίξεις στο gaming τις τελευταίες δεκαετίες ήταν μέσω βελτιώσεων στην οπτική πιστότητα και στα γραφικά. 

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει πραγματικά καθηλωτικούς κόσμους και εκλεπτυσμένες αφηγήσεις που βάζουν τους παίκτες στο επίκεντρο της φαντασίας», είπε ο Γκόρντον. «Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη που επηρεάζει τους θεμελιώδεις μηχανισμούς των παιχνιδιών έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αφοσίωση και να προσελκύσει τους παίκτες βαθύτερα στο παιχνίδι σας».

Δημιουργώντας απρόβλεπτους κόσμους

Μια πρόσφατη μελέτη του Bain σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει ήδη ορισμένες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της προπαραγωγής και του σχεδιασμού περιεχομένου παιχνιδιού. Σύντομα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη χαρακτήρων, διαλόγων και περιβαλλόντων. Τα στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, δείχνει η έρευνα του Bain, αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαχειρίζεται περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης παιχνιδιών μέσα σε πέντε χρόνια έως μια δεκαετία. Αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής – τα παιχνίδια υπερπαραγωγής μπορούν να ανεβάσουν συνολικό κόστος ανάπτυξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στα παιχνίδια να παραδίδονται πιο γρήγορα και με βελτιωμένη ποιότητα.

Ωστόσο, η έλλειψη ανθρώπινου ταλέντου, ένα ζήτημα που υπάρχει σε ολόκληρο τον χώρο της μηχανικής λογισμικού, δεν είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη θα λύσει βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μπορεί να ελευθερώσει τους προγραμματιστές να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε δημιουργικές εργασίες και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα τη νέα τεχνολογία καθώς πειραματίζονται. Μια πρόσφατη μελέτη του CNBC διαπίστωσε ότι σε όλο το εργατικό δυναμικό, το 72% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη λένε ότι τους καθιστά πιο παραγωγικούς, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft σχετικά με τον αντίκτυπο του Copilot AI στον χώρο εργασίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αγνοούν την τεχνητή νοημοσύνη

Deloitte: Πάνω από τα 10 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης για την ελληνική οικονομία έως το 2030

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απρόβλεπτη και… δεκτική στα fake news

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News