Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 10:27
BUSINESS & FINANCE

Επ. Ανταγωνισμού: Πράσινο στην εξαγορά της Imerys Βωξίτες από Mytilineos

Επ. Ανταγωνισμού: Πράσινο στην εξαγορά της Imerys Βωξίτες από Mytilineos

Την εξαγορά της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταλήγοντας ότι η συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των αγορών που εντάσσονται στην παραγωγή και εμπορία βωξίτη και αλουμίνας και συνεπώς δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις αγορές αυτές. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, σε συνεδρίασή της σε Ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε την υπ’ αριθ. 837/2023 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011, η συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. επί της εταιρίας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011.  

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ηγείται του ομώνυμου Ομίλου επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται ιδίως στους τομείς της μεταλλουργίας, της ενέργειας και των κατασκευών. H ΙΜΕΡΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ δραστηριοποιείται στη εξόρυξη και εμπορία βωξίτη.

Η υπό κρίση συγκέντρωση έχει κάθετη διάσταση και αφορά επιμέρους σχετικές αγορές που εντάσσονται στην παραγωγή και εμπορία βωξίτη και αλουμίνας. Κατά την κρίση της ΕΑ, η συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών, κι ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.

Σύμφωνα με τη Mytilineos, με τη συμφωνία αυτή, ενισχύεται σημαντικά ο Κλάδος M Metals, καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη η εταιρεία μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη Mytilineos ΑΕ, αλλά σε δεύτερο στάδιο, η IMERYS Βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργειών.

Με την κίνηση αυτή, ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Εξαγοράζει την Imerys Βωξίτες – Οι όροι, τα οφέλη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News