Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 21:27
BUSINESS & FINANCE

BP: «Κόβει» 40 εκατ. δολ. από την αμοιβή του πρώην CEO Looney

BP: «Κόβει» 40 εκατ. δολ. από την αμοιβή του πρώην CEO Looney

Η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές άνω των 40 εκατ. δολ. στο ποσό που θα έπαιρνε ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Bernard Looney, αφού ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε εν γνώσει του παραπλανήσει το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του.

Το διοικητικό συμβούλιο της BP απομάκρυνε τον Looney χωρίς προειδοποίηση με ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου και σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ανέφερε ότι δεν θα λάβει περαιτέρω μισθό ή παροχές από την ημερομηνία απόλυσης και δεν θα του καταβληθεί ετήσιο μπόνους για το οικονομικό έτος 2023.

Ο Looney, 53 ετών, είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο με άμεση ισχύ μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση του, επειδή δεν αποκάλυψε πλήρως λεπτομέρειες για προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους του παρελθόντος.

Η εταιρεία οδηγήθηκε σε αναταραχή και το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να αναζητά μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο πρόεδρος Helge Lund ηγείται έρευνας με τη βοήθεια της δικηγορικής εταιρείας Fairfields σχετικά με τις μη αποκαλυφθείσες σχέσεις του Looney για να διαπιστωθεί αν παραβίαζαν τους κανόνες της εταιρείας, δήλωσαν πηγές της εταιρείας στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η BP δήλωσε ότι το πακέτο αποδοχών του Looney μειώθηκε κατά 32,4 εκατ. λίρες (40,53 εκατ. δολάρια), με το 87% αυτού να οφείλεται στην παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου, το 10% ως αποτέλεσμα της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου να απολύσει τον Looney για σοβαρό παράπτωμα και ένα επιπλέον 3% ανακλήθηκε κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας, σχεδόν 25 εκατομμύρια λίρες, συνδεόταν με την απώλεια των μη επενδεδυμένων δικαιωμάτων μετοχών του Looney μεταξύ 2021 και 2025.

Ο Looney θα κληθεί επίσης να επιστρέψει το 50% του χρηματικού μπόνους του 2022, περίπου 420.000 λίρες.

Η παραίτηση του Looney ήρθε μετά τη διερεύνηση από το διοικητικό συμβούλιο παρόμοιων ισχυρισμών εναντίον του τον Μάιο του 2022, κατά την οποία ο Looney έδωσε στο διοικητικό συμβούλιο διαβεβαιώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του στο παρελθόν και στο μέλλον.

Εκπρόσωπος του Looney δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Μετά από προσεκτική εξέταση, το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρέχοντας ανακριβείς και ελλιπείς διαβεβαιώσεις τον Ιούλιο του 2022, ο κ. Looney εν γνώσει του παραπλάνησε το διοικητικό συμβούλιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της BP.

Το πακέτο αμοιβών του Looney έφτασε περίπου τα 12 εκατομμύρια δολάρια το 2022, αφού η άνοδος των τιμών της ενέργειας δημιούργησε κέρδη ρεκόρ για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μετά την παραίτηση του Looney, η BP όρισε ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο τον Murray Auchincloss, ο οποίος ήταν επικεφαλής των οικονομικών υπό τον Looney. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο το πρώτο τρίμηνο του 2024, δήλωσαν πηγές στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σημειώνεται ότι ανάλογες περιπτώσεις περικοπών μισθών στελεχών λόγω παραπτωμάτων έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με ένα από τα πρώτα παραδείγματα αυτό της Wells Fargo που αφαίρεσε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, John Stumpf 41 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το 2016 μετά από σκάνδαλο πρακτικών πωλήσεων.

Πριν από δύο χρόνια, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Steve Easterbrook συμφώνησε να επιστρέψει αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές και μετρητά για να διευθετήσει μια αγωγή για υποτιθέμενα ψέματα σχετικά με υποθέσεις.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News