BUSINESS & FINANCE

BofA: Βλέπει πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως τα μέσα του 2024

BofA: Βλέπει πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως τα μέσα του 2024

Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά 15% έως τα μέσα του 2024 και  στη συνέχεια ανάκαμψη, καθώς η βελτίωση του momentum της ανάπτυξης και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των πραγματικών επιτοκίων θα οδηγήσουν σε αύξηση των αποτιμήσεων, περιμένει η Bank of America.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για τη νέα χρονιά, το momentum της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μειωθεί απότομα έως τα μέσα του 2024. Η αναπάντεχη ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών δεικτών, κυρίως στις ΗΠΑ, τη φετινή χρονιά, αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι η επιβράδυνση του πιστωτικού κύκλου αντισταθμίστηκε από τα αμερικανικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την εκτέλεση των παραγγελιών που είχαν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας.

Καθώς οι παράγοντες αυτοί θα εκλείψουν το πρώτο εξάμηνο, η BofA περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εκ νέου ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο, όταν οι πιστωτικές συνθήκες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν.

Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε αύξηση του risk premium του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 προβλέπει η Bank of America, με τις αρνητικές επιπτώσεις στις αποτιμήσεις να αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τη μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κάνουν στροφή προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Επίσης, ο οίκος περιμένει μια σημαντική εξασθένηση του κύκλου των εταιρικών αποτελεσμάτων, προβλέποντας μείωση πάνω από 15% στις προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη ανά μετοχή του Stoxx 600 έως το τέλος του 2024, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η BofA περιμένει πτώση του Stoxx 600 κατά 15%, στις 390 μονάδες, έως τα μέσα του έτους. Θα ακολουθήσει μία ανάκαμψη έως τις 420 μονάδες (δηλαδή περίπου 8%) έως τα τέλη του 2024.

BofA: Βλέπει πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως τα μέσα του 2024-1

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να τηρούν underweight θέσεις στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών και στις μετοχές αξίας έναντι της ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις, περιμένει υποαποδόσεις γύρω στο 10% έως και το δεύτερο τρίμηνο.

Σε επίπεδο κλάδων, η BofA δηλώνει overweight στα βασικά καταναλωτικά είδη και τις φαρμακευτικές, ενώ αναβαθμίζει επίσης τις τηλεπικοινωνίες σε overweight.

Τηρεί underweight θέσεις στα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα οικοδομικά υλικά, τα αυτοκίνητα, τον χρηματοοικονομικό τομέα και την ενέργεια, αλλά overweight στα πολυτελή είδη και τα χημικά.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄ εξάμηνο

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

UniCredit: Αδύναμη ανάπτυξη, μειώσεις επιτοκίων και +10 οι μετοχές το 2024 – Τι λέει για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News